Az Európai Bizottság (EB) tagjai egyre sötétebben látják Görögország helyzetét, és ehhez kapcsolódóan az eurózóna egészének kilátásait. A hangulatot alapvetően azt rontotta el, hogy a tagországok pénzügyminiszerei hét eleji találkozójukon képtelenek voltak bármilyen egyezségre jutni a második görög segélycsomag ügyében - írja a BBC egy birtokába került uniós jelentésre hivatkozva, amelyet állítólag egy olyan tisztviselő írt, aki részt vett az EB tegnapi ülésén. A dokumentum szerint az EB úgy látja, hogy a piacok immáron vérszagot éreznek a sérülten vergődő Görögország körül - igaz, a bizottság hivatalosan visszautasította, hogy kommentáljon bármilyen "névtelen kommentárt" bármilyen tanácskozásról.

A dokumentum szerint a tervezett második görög pakk fogja uralni az európai vezetők jövő heti tanácskozását. A szerző szerint bármi olyan intézkedés, amelyet a görög adósságok átütemezéseként lehet értelmezni - és a német javaslat, amely mindenképpen el akarja érni a magánhitelezők bevonását a helyzet rendezésébe, ilyennek tekinthető -, a görög bankok fizetésképtelenségéhez vezetne, és megkérdőjelezné magának az Európai Központi Banknak (ECB) az életképességét is. Az európai jegybank 49 milliárd euró értékű görög államadósságot tart nyilván könyveiben.

A bizalmas jelentés szerint José Manuel Barroso, az EB elnöke "egyértelműen jobban aggódik most, mint egy évvel ezelőtt, amikor az eurózóna adósságválsága kirobbant". Állítólag tőle származik az a megjegyzés, miszerint a piacok vérszagot kaphatnak attól, hogy az görög állam fizetésképtelenségének még a látszatát is mindenáron elkerülni akaró ECB és a bankok áldozatvállalását - értsd követeléseik egy részének leírását - forszírozó német kormány nem képes dűlőre jutni egymással. A bizottsághoz közel álló, a BBC-nek nyilatkozó források szerint Barroso valóban egyre nehezebben viseli a megegyezés hiányát és a testület komor hangulatban ülésezett.

A pénzpiacok hangulata az utóbbi időben egyre határozottabban jelezte, hogy a befektetők elkerülhetetlennek tartják a görög államcsődöt - az ország adósságainak megújítása elfogadhatatlanul sokba kerül. Nem igazán jó előjel, hogy az ír és a portugál segélycsomag elfogadása előtt hasonló hangulatban volt a piac, miközben a politikusok határozottan tagadták, hogy országuknak bármilyen támogatásra lenne szüksége.