Tüntetők barikádokat törtek át és kiabáltak Narendra Modi miniszterelnök ellen az indiai fővárosban, Újdelhiben, miután több ezer földműves gyűlt össze, hogy tiltakozzon a kormány be nem tartott ígéretei ellen.

Több mint nyolc hónappal azután, hogy nyugvópontra jutott a két oldal elhúzódó vitája, és a kormány engedett több követelésüknek, több mint 5000 gazda gyűlt össze a fővárosban, hogy Modi és kormánya ellen tiltakozzon – írja a Reuters.

A gazdák egyebek mellett azt követelik, hogy a kormány garantálja a minimális támogatási árat minden termékre, és rendezze a gazdák összes adósságát - olvasható a Samyukta Kisan Morcha, a hétfői tüntetést szervező gazdaszervezet közleményében.

A szövetségi mezőgazdasági minisztérium szóvivője nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

A tüntetők transzparenseket és zászlókat lengettek, és áttörték a kordonokat, miközben a helyszín felé vonultak, és Modi elleni jelszavakat kiabáltak.

Tavaly novemberben Modi azt mondta, hogy vissza fog vonni három mezőgazdasági törvényt, amelyek célja a terménypiacok deregulációja volt, de amelyek a gazdák szerint lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy kihasználják őket.

A szövetségi kormány beleegyezett abba is, hogy felállít egy termelőket és kormányzati tisztviselőket tömörítő testületet, hogy megtalálják a módját annak, hogy a garantált árakat, azaz a minimális támogatási árakat minden mezőgazdasági termék esetében biztosítsák.

A múlt hónapban a szövetségi kormány felállította a testületet, és felkérte a gazdaszervezetek képviselőit, hogy csatlakozzanak.

A főváros határai körül megszigorították a biztonsági intézkedéseket, a tüntetés helyszínén és környékén pedig fokozták a rendőri jelenlétet.