Az európai adósságválság elmélyülése komolyan fenyegeti az amerikai pénzügyi alapokat, ugyanis ha az államkötvényeik értékét elbukó itteni bankok nem tudnak fizetni, akkor bebukhatják az ezeknek nyújtott hiteleiket - írja a Bloomberg. Ez nagyon gyorsan bekövetkezhet és nem csak kisebb országokat érinthet, hanem olyan nagyokat is, mint Spanyolország és Olaszország - véli George "Gus" Sauter, a Vanguard Group befektetési ágazatának vezetője. Azok az amerikai pénzügyi alapok, amelyeknek joguk van vállalati adósságot vásárolni, 800 milliárd dollárt, eszközállományuk felét tartották európai bankpapírokban május 31-én - derül ki a Fitch Ratings becsléséből. Az európai pénzintézetek eközben kétezer-milliárd dollárnyi görög, portugál, ír, spanyol és olasz állampapírt birtokoltak az év végén - jelentette korábban az Európai Fizetések Bankja.

Az összesen 2,68 ezer milliárd dollár vagyont kezelő alapok - amelyek a legnagyobb birtokosai az üzleti vállalkozások kötvényeinek az USA pénzpiacán - igen rossz emléket őriznek a legutóbbi pénzügyi összeomlásról. A Lehman Brothers 2008. szeptemberi csődje még abban a hónapban magával rántotta a 62,5 milliárd dollár felett rendelkező Reserve Primary Fundot, amely nem tudta kompenzálni a banknak nyújtott hitelein elszenvedett veszteségeit. Mivel ez volt az első pénzügyi alap, amely a 2008-at megelőző 14 évben összeomlott, a befektetőket váratlanul érte az eset, és azonnal megrohanták az egész ágazatot, hogy kivegyék a pénzüket az alapokból. Három nap alatt 230 milliárd dollárt vittek el.

Az európai adósságválság következményeivel szembeni óvintézkedésként az alapok az utóbbi időben igyekeztek visszavenni kitettségüket az itteni bankpapíroknak. Az S&P becslése szerint európai banki követeléseik 80 százaléka viszonylag gyorsan pénzzé tehető, lejárati idejük három hónapnál nem hosszabb, 95 százalékuké pedig nem több mint hat hónap. Elemzők szerint emellett mérsékli a veszélyt, hogy a nekik tartozó bankoknak az adósságválság éleződése esetén sem kellene leírniuk államkötvényeik teljes értékét. Az alapok befektetőit védi, hogy a Reserve Primary esetének tanulságai alapján az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC) arra kötelezte az alapokat, hogy vagyonuk 30 százalékát tartsák hét napon belül készpénzzé tehető befektetésekben.