Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szállításokat a 2019-es szíriai török beavatkozás miatt állította le a finn kormány; a most bejelentett döntés viszont részét képezi annak a június végén kötött háromoldalú megállapodásnak, amelyet a svéd és finn NATO-csatlakozás elősegítésére kötött a két észak-európai állam és Törökország.

Riikka Pitkänen miniszteri tanácsos a sajtónak nyilatkozva elmondta, az első exportengedélyt páncélacél szállítására adták ki.

A finn kormánykoalícióban részt vevő párt, a Baloldali Szövetség elnöke élesen bírálta az exporttilalom feloldását. Li Andersson Twitter-üzenetében azt írta, „nem támogatják védelmi célú hadianyag szállítását olyan országoknak amelyek háborúban vesznek részt, vagy megsértik az emberi jogokat”, és a szállítási engedély visszavonását követelte.

Törökország nem adja ingyen a jóváhagyását

A Törökországba irányuló hadianyag exporttilalmának feloldása egyike volt a török kormány azon feltételeinek, amelyek teljesítése esetén Ankara hajlandó jóváhagyni Svédország és Finnország csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez. Svédország már szeptemberben feloldotta az erre vonatkozó tilalmat.

A két ország NATO-csatlakozásának ügye jelenleg holtpontra jutott, miután a hétvégén a stockholmi török nagykövetség közelében tartott tüntetésen egy iszlamofób párt vezetője elégette a muszlimok szent könyvét, a Koránt.

Törökország erre, és a közelmúltban történt svédországi „provokációkra” hivatkozva kedden határozatlan időre felfüggesztette a NATO-csatlakozás céljából életre hívott háromoldalú mechanizmust.

Mindkét ország csatlakozásához az összes NATO-tag egyhangú beleegyezése szükséges.