A Knight Frank új jelentése szerint a dubaji luxuslakások árai közel 50 százalékkal emelkedtek a egyetlen év alatt, és ezzel már a nyolcadik egymást követő negyedévben megtartotta első helyét a város az ingatlanbiznisz rangsorában. 

Az ingatlan-tanácsadó cég szerdán közzétett adatai szerint

a dubaji árak a világjárványnak köszönhető 2020-as mélypont után összességében 225 százalékkal ugrottak, ami elképesztő teljesítmény.

A második Tokió végzett, ahol éves szinten 26,2 százalékkal emelkedtek az árak, a harmadik pedig Manila, ahol 19,9 százalékkal. 

Említésre méltó még a kínai Sanghaj, ahol 6,7 százalékkal, valamint Szingapúr, ahol 4,2 százalékkal emelkedtek az árak, ám utóbbi volt már jobb helyzetben.

A külföldiek beáramlása Szingapúrba, amelyet a virágzó pénzügyi és szakmai szolgáltatási szektor hajtott, ma már nagyobb hatással van a bérleti piacra, mint az értékesítési piacra

– állapította meg a jelentés, megjegyezve, hogy ez annak köszönhető, hogy durván adóztatják a külföldi befektetőket.

Április vége óta a szingapúri lakóingatlant vásárló külföldieknek 60 százalékos illetéket kell fizetniük, a korábbi 30 százalékos adó dupláját. Ez pedig sokakat elriaszt a vásárlástól és inkább a térség prosperáló, de megfizethetőbb nagyvárosaiban néztek körül. 

Világszerte meredeken emelkedhetnek az ingatlanárak

A megnövekedett életszínvonal és a magasabb jövedelmek, a nagyobb élettér iránti vágy, a népesség növekedése és az otthoni irodák elszaporodása következtében világszerte nőnek az ingatlanárak az elkövetkező években. Bővebben>>>

hongkongi árak viszont 1,5 százalékkal csökkentek az elmúlt évben az újonnan fejlesztett projektekből származó eladatlan ingatlanok megugrása miatt. A kereslet ösztönzése érdekében a hongkongi kormányzat 70 százalékra emelte a jelzáloghitelek értékarányát a 15 millió hongkongi dollár (1,9 millió dollár) vagy annál kisebb értékű lakóingatlanok esetében.

A Knight Frank elemzői szerint azonban, bár a vásárlók valószínűleg örömmel fogadják az ösztönzést, ám még mindig bizonytalan, hogy a lépés képes-e jelentősen fellendíteni a növekedést.

A további visszaesők közé tartozik New York, ahol 3,9 százalékkal csökkent a forgalom, és San Francisco, ahol 11,1 százalékos zuhanást regisztráltak. A lista végén a németországi Frankfurt áll 15,1 százalékos zuhanással.