Vezető konzervatív brit parlamenti képviselők azzal fenyegetik miniszterelnöküket, Boris Johnsont, hogy ha kormány háza táján a járványügyi lezárások idején tartott partikkal kapcsolatos rendőrségi vizsgálat nyomán megbüntetik, akkor bizalmatlansági szavazást kezdeményeznek vele szemben – írja a Financial Times. Szakértők szerint Johnson a között az ötven kormánytisztviselő között van, akik kérdőívet kaptak a rendőrségtől az üggyel kapcsolatban. Erre szinte eskü alatt kell válaszolniuk.

A Downing Street tájékoztatása szerint a miniszterelnök nem lépett kapcsolatba azzal a rendőrségi szervezettel, amely a vizsgálatot folytatja. A hatóság arra keresi a választ, hogy kik, milyen céllal tartottak partikat kormány tisztviselői és környezetének tagjai köréből olyan időszakokban, amikor az ilyen rendezvények tartása a koronavírus-járvány miatt tilos volt. Johnson ezek közül több eseményen is megjelent. A rendőrségi vizsgálat végeredménye bírság kiszabása lehet, ha a résztvevők nem tudnak elfogadható magyarázatot adni tettükre.

Egy tory tisztviselő szerint 45 társa nyújtotta be írásban azt a kérelmét, hogy tartsanak bizalmi szavazást a kormányfőről a Konzervatív Párt parlamenti képviselőcsoportjában. Összesen 54 ilyen papírra van szükség ahhoz, hogy ez megtegyék. Johnson támogatói komolytalannak minősítik a fenyegetést, mondván: ha meg is bírságolják a miniszterelnököt, az nem lesz jelentősebb, mint egy tilosban parkolásért kiszabott büntetés. (Talán nem veszik figyelembe, hogy a korlátozás olyan szigorú volt, hogy a brit átlagpolgár haldokló családtagját sem kereshette fel, ha nem a közvetlen közelében lakott – a szerk.)

Megszólalt az előd

A miniszterelnök támogatói azt mondják, hogy főnökük nem fog lemondani az ügy miatt, akármit is tesz a rendőrség, ehelyett „az utolsó töltényig”, azaz a legvégsőkig harcolni fognak. Ezzel együtt arra készülnek, hogy ellenfeleik benyújtják a bizalmatlansági indítványt, amit ki kell majd védeniük a bizalmi szavazáson.

Rossz hír nekik, hogy a rendőrség bejelentette: azután, hogy megjelent egy kép Johnsonról, amely az egyik bulin készült és a miniszterelnök előtt egy pezsgősüveg is látszik, immáron büntetőeljárást folytat az ügyben. A hatóság egyébként 13 eseményt vizsgál, amihez 500 dokumentumot és 300 fotót kérettek be a kormány kabinetirodájától.

John Major, aki az 1990-es évek első felében állt az Egyesült Királyság élén a konzervatívok miniszterelnökeként, az Institute for Government kutatóintézetben tartott beszédében ostoba viselkedésnek minősítette a tiltott időszakban tartott partikat és azt mondta, hogy utóda úgy viselkedik, mint ha törvények felett állna. A közélet szabályainak, hagyományainak, szokásainak felrúgásával vádolta a szigetország jelenlegi kormányfőjét.