Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb atomipari szakembert rúgtak ki a Paks II. projektből: ezúttal Cziczer János Ferenc üzemeltetési igazgatónak mondtak fel – írja a Szabad Európa. Az elmúlt hetekben több szakember távozott a vezetésből.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. feladata – öndefiníciója szerint – „az új paksi telephelyű atomerőművi blokkok létesítésének előkészítése, a szükséges engedélyek beszerzése, a beruházás lebonyolítása, majd az új blokkok üzemeltetése”. A paks2.hu oldalra kattintva a Szervezeti felépítés menüpont alatt már Bunkóczi Roland neve szerepel ezen a poszton. Ő korábban a társaság gazdasági igazgatója volt. Gazdasági igazgatóként Horváth Szabolcs Zoltánt tünteti fel a honlap.

Sorcsere

A lap egy atomiparban jártas forrása szerint Cziczer távozása egy újabb fejezete annak a vezetőváltási hullámnak, amely a negyedik Orbán-kormány megalakulását követte. Azt korábban is lehetett tudni, hogy a kormányban többen nem elégedettek az építkezés ütemével, és az orosz fél szintén többször elégedetlenségét hangsúlyozta az úgymond túl lassú magyarországi ügymenet miatt. Süli János államtitkár igyekezett ellenállni a nyomásnak, hogy a szakmai szempontokon túllépve gyorsítsa a folyamatokat, de egy idő után elfogyott mögüle a támogatás. Augusztusban aztán a kormányba építésügyi miniszterként visszatérő Lázár János már nyíltan „a kormány ősbűnének”, „az egyik legsúlyosabb kormányzati hibának” nevezte, hogy még nem termel áramot az erőmű (holott a bővítés ütemezése szerint ennek 2029-2030 táján kellene bekövetkeznie), és néhány nappal később Szijjártó Péter is azt mondta, egyetért minisztertársával, és alig két nappal Süli távozása után szinte a teljes paksi vezetést menesztette.

A Szabad Európa forrása szerint figyelemre méltó, hogy míg az előző vezetés jellemzően atomipari szakemberekből állt, ez most teljesen az ellenkezőjére fordult. Ez azt jelezheti, hogy a kormánynak valóban elege lehetett a szakemberek óvatoskodásából, és igyekeznek felpörgetni a beruházás megvalósítását.