A Távközlési cég hírlevelében arról tájékoztatta előfizetőit, hogy környezetvédelmi okokra hivatkozva a postai utalványon - azaz sárga csekken -, valamint a személyes ügyfélkapcsolati irodákban befizetett T-Home- és T-Mobile-számlák után 142,24 forint tranzakciós költséget számít fel. Tekintettel a fogyasztói panaszok jelentős számára, valamint a hivatalból is érzékelt érdeksérelemre, a biztos egyeztetési eljárást kezdeményezett a szolgáltatóval - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A Telekom kommunikációs igazgatósága lapunkban korábban e témában megjelent cikkünkben úgy nyilatkozott, hogy a postautalványok használatával kapcsolatos változásokat elsősorban környezetvédelmi okokból vezetik be, ezzel is ösztönözve ügyfeleiket az olcsó, hatékony fizetési módok (például a távszámlás befizetés) használatára. A vállalat a banki átutalás, elektronikus befizetés vagy csoportos beszedési megbízás esetén nem számít fel tranzakciós díjat. Ha valaki a módosításban foglaltakat nem kívánja elfogadni, az értesítést tartalmazó levél kézhezvételétől számított 15 napon belül élhet a szolgáltatás felmondási jogával.

A Telekom azt is közölte, hogy a versenytársak egy része által már régóta alkalmazott, a Telekom által 2012. május elejétől bevezetendő változtatásról a vállalat minden érintett ügyfelét a vonatkozó jogszabályok szerint előzetesen értesítette, értesíti. Úgy tudjuk, hogy az Invitel,  a Telenor is felszámol tranzakciós költséget, ez utóbbi 127 forintot − tudtuk meg a cégtől. A Vodafone sajtóosztályán elmondták, hogy jelenleg vizsgálják a sárga csekken történő befizetésekre kivetendő tranzakciós díj lehetőségét.

Az NMHH-tól egyelőre nem sikerült megtudnunk, hogy a többi, hasonlóan eljárást folytató céggel kapcsolatban is eljáráts indít-e a biztos.

Ennek kapcsán a Magyar Telekom pénteken azt közölte az MTI-vel: a vállalat együttműködik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal, és bízik benne, hogy az eljárás általában vizsgálja majd azt a több szolgáltató által is követett piaci gyakorlatot, amely a postai utalványon - sárga csekken - befizetett számlák után tranzakciós díjat alkalmaz.