A hvg.hu szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium péntek kora délutánra berendelte magához a magyarországi telekomcégeket az ágazatra kivetett különadó ügyében, amely miatt uniós kötelességszegési eljárás indult Magyarország ellen. A megbeszélésen előkerült az internetadó is. Az NFM-ben kiderült: a péntek délelőtt kiszivárgott internetadó ötletéről a Nemzetgazdasági Minisztérium nem egyeztetett a fejlesztési tárcával - írja a hvg.hu.

A hvg.hu szeirnt a telekomcégek mindössze annyit tudtak meg, hogy az internetadó ötletét fogadó felháborodás miatt elképzelhető, hogy az adó máris átalakul, és csak mobiltelefonadó (beleértve a mobilinternet-forgalmat) lehet belőle. A kormány az erről szóló javaslatot a portál információi szerint jövő hét kedden tárgyalhatja.

A hvg.hu-nak egy, a megbeszéléseken rész vevő forrás azt mondta: az internetadó kivetésének módja és az adó bevezetési ideje is meglehetősen ködös, és a jelek inkább arra mutatnak, hogy a Matolcsy-minisztérium kidolgozatlan ötletelése szivárgott ki pénteken az Origón. Pénteken az értesülést sem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), sem a hazai távközlési szolgáltatók nem kommentálták.

Az NGM a telefon- és internetforgalomból 40-50 milliárd forint bevételt vár. Az adót a végfelhasználók fizetnék, de beszedniük a szolgáltatóknak kellene, akár a biztosítóknak a baleseti adót. Az adó feltehetően nem ütközne közösségi jogba, és az áfa adóalapot növelhetné, akár a jövedéki adó, amelyre szintén rájön még az áfa.

Az új adó több gyakorlati jellegű problémát és akár nemzetgazdasági szinten is mérhető versenyhátrányt okozhat - írja a hvg-hu -, az új sarc több már bejelentett beruházást is meghiúsíthat, illetve újabbak megjelenését húzhatja keresztül, ha az NGM új terve megvalósul.