Az OTP Nyugdíjpénztár friss felmérése rámutatott, hogy melyek a legjellemzőbb félelmek a nem nyugdíjas magyar lakosság körében az időskorukra vonatkozóan.

A válaszadók mintegy fele azért takarítana meg nyugdíjas éveire, mert szeretne időskorában is anyagilag független maradni ahelyett, hogy a rokonaira vagy másokra kellene támaszkodnia.

Messze a legtöbben, a megkérdezettek mintegy 50 százaléka adta ezt a választ – derül ki a felméréséből.

Lényegesen kevesebben, mintegy 16 százalék képezne tartalékot azért, mert úgy véli, a gazdasági jövő kifejezetten bizonytalan, 10 százalék pedig azért, mert úgy látja, az egészségügyi kiadások miatt lesz szüksége a megtakarításokra. Mindössze 4 százalék célja, hogy beutazza a világot, amihez természetesen tartalékra is szüksége lesz, 6 százalék pedig egyáltalán nem tartja fontosnak az időskori öngondoskodást.

Nemek és korcsoportok arányában kisebbek az eltérések. 

  • Az anyagi függetlenséget a férfiak és a nők is egyaránt fontos szempontnak tartják,
  • azonban a bizonytalan és kiszámíthatatlan gazdasági jövőtől már több férfi (18 százalék) tart, mint nő (14 százalék),
  • míg a megugró egészségügyi kiadásoktól több nő (11 százalék), mint férfi (8 százalék).
  • Érdekes ugyanakkor, hogy a 60 évesnél idősebb korosztály tart a legjobban a kiszámíthatatlan gazdasági jövőtől (23 százalék).
  • A fiatalabb, 18-39 és 40-59 éves korosztály csak 15 százaléka jelölte meg ezt a választ.
„Az anyagi függetlenséget leginkább az időben elkezdett öngondoskodással lehet biztosítani, és az állami nyugdíj mellé remek kiegészítést jelenthet az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás” – hangsúlyozta Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.