A Richter Gedeon Nyrt. és a belga biotechnológiai vállalat, a Mithra Pharmaceuticals kötelező erejű megállapodást írtak alá az Estelle nevű kombinált orális fogamzásgátló és a Donesta postmenopauzás tünetek kezelésére szolgáló termékjelölt hatóanyagszállításáról – közölte a Richter a tőzsde honlapján.

A megállapodás értelmében a Richter gyártja és szállítja az Estetrol (E4), natív ösztrogént a Mithra Estelle és Donesta gyártásához.

Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a szerződéssel tovább szélesítik együttműködésüket a Mithra-val, amely lehetővé teszi a meglévő szteroid kémiai tudás és hatóanyagszállítási képességek kihasználását.

David Horn Solomon, a Mithra vezérigazgatója megjegyezte, a megállapodás javítja és kiterjeszti az Estelle előállítására vonatkozó gyártási képességeiket, a termék árbevétel-növekedésének megfelelően.

Jelen megállapodás lehetővé teszi, hogy az egyedülálló hatóanyagukhoz kereskedelmi téren megbízható beszállító szállítsa a hatóanyagot. A szerződés biztosítja ezen felül a nyereségességet és az ellátási lánc megfelelően biztonságos működését.

Hetvenmilliárd forintos fájdalom: 15 éve nem érzett ilyet a Richter

Rendkívüli a gyógyszeriparra kivetett adó mértéke, mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a cég első félévi adatait elemezve. Bogsch Erik szerint ezt az összeget költhették volna kutatás-fejlesztésre is. A gyógyszercég szerint Magyarország az egyik legkedvezőtlenebb adózási környezet lett a gyógyszeripar számára. Bővebben >>>

Egyenként több mint 50 millió eurós beruházás

A Mithra és a Richter még 2018-ban kötöttek licenc és szállítási megállapodást az Estelle értékesítésére az európai és a FÁK térségre, amelyet 2020-ban kiterjesztettek a legfontosabb latin-amerikai országokra is.

 

  • A szerződés aláírásakor a Richter 35 millió euró mérföldkő kifizetést teljesített.
  • Emellett a termék fejlesztéséhez és törzskönyvezéséhez kapcsolódóan, a Mithra további 20 millió euró mérföldkő bevételre is jogosulttá vált.
  • A fentieken túlmenően a Mithra az árbevételhez kötött mérföldkő bevételre, és a forgalomhoz kapcsolódó sávos royalty (jogdíj) bevételre is jogosult.

 

A Mithra a latin-amerikai országokat is magában foglaló szerződés aláírásakor mérföldkő kifizetésben részesült, amelynek összegét a felek nem hozták nyilvánosságra, illetve jogosult a termék fejlesztéséhez és árbevételéhez kötődő mérföldkő bevételekre, valamint a nettó forgalomhoz kapcsolódó sávos royalty bevételekre is.

A Mithra és a Richter egy 20 évre szóló licenc megállapodást írt alá a Donesta európai, latin-amerikai, ausztráliai és új-zélandi forgalmazásáról.

 

  • A 2023 februárjában aláírt szerződés értelmében a Mithra 55 millió euró mérföldkő bevételben részesült,
  • míg további 15 millió euró mérföldkő bevételre és az értékesítéshez kapcsolódó sávos royalty bevételekre is jogosult.

 

A Richter felelős a termék gyártásáért és az ellátás biztosításáért a fent említett területek mindegyike esetében.

Az Estelle a Mithra első E4 hatóanyagot tartalmazó terméke, amely kombinált fogamzásgátló. A Donesta a Mithra új generációs orális Estetrol alapú hormonterápiás termékjelöltje.

A Mithra székhelye a belgiumi Liege-ben található, a világ több, mint 100 országában van jelen és mintegy 230 alkalmazottat foglalkoztat.

A Richter az egyik legnagyobb közép-kelet-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, LatinAmerikában, valamint Ausztráliában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A 2022. év végén a 3,9 milliárd euró tőzsdei értékkel bíró vállalat ugyanebben az évben mintegy 2 milliárd euró konszolidált árbevételt ért el. A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9150 forint, a legalacsonyabb 7060 forint volt.

Jó és rossz hír is jött a Richtertől

A vállalat az idén az első fél évben 69,04 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 40 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakitól, az árbevétel 413,43 milliárd forint lett, ami 14,5 százalékos növekedés. Bővebben >>>