A JP Morgan elemzése azzal számol, hogy "több hónapig eltart", mire a magyar kormány egyezségre jut az EU-val és a valutaalappal, de az idei második negyedévben valószínűleg megszületik a megállapodás egy készenléti programról.

A ház londoni elemzői szerint azért is valószínű, hogy a kormány végül hajlandó lesz a szükséges törvénymódosítások végrehajtására, mert az IMF és az EU közül az unió lesz a keményebb tárgyalópartner, és a magyar kormánynak "nincs életképes B-terve".

A Commerzbank elemzése úgy fogalmaz, hogy "végső soron valamelyes kompromisszum valószínűsíthető" a magyar kormány részéről a hitelprogram fejében igényelt törvénymódosítások ügyében. A Commerzbank elemzői szerint mivel mindhárom nagy hitelminősítő befektetési ajánlású szint alatti kategóriába sorolta vissza a magyar adóskockázati besorolásokat, egy teljes körű IMF/EU-csomagon kívül "nehéz elképzelni alternatív külső finanszírozási forrásokat" Magyarország számára. A cég elemzői úgy vélekedtek, hogy ha az idei első félév végéig nem sikerül formába önteni egy IMF-egyezséget, akkor "erőteljesebben felmerülhetnének" a törlesztésképtelenné válás és a mély recesszió kilátásai.

Emelni fog az MNB

A ház jelenleg érvényes forgatókönyve szerint a magyar gazdaság teljesítménye az idén 1 százalékkal csökken, de a Commerzbank elemzői azzal számolnak, hogy az MNB ezzel együtt is még további 1,00 százalékponttal 8,00 százalékra emeli alapkamatát, "biztosítandó a stabil adósságfinanszírozást a leminősítések után".

A JP Morgan londoni elemzői szerdai átfogó előrejelzésükben szintén azt jósolták, hogy az MNB két részletben, egy-egy 0,50 százalékpontos emeléssel 8,00 százalékig emeli alapkamatát az első negyedév végéig. A ház szerint azonban ha az IMF/EU-finanszírozásról szóló egyezményt a JP Morgan alapeseti forgatókönyvének megfelelően a második negyedévben aláírják, az MNB hozzákezdhet a kamatemelések visszafordításához. Mindezek alapján a cég londoni felzárkózó piaci közgazdászai azt várják, hogy a magyar jegybanki alapkamat az idei év végéig 6,00-6,50 százalékra süllyedhet vissza.

A JP Morgan szakértői szerint a jelenleginél feszesebb monetáris kondíciókra van szükség a 3 százalékos inflációs cél jövő évi teljesüléséhez, és a forintnak tartósan a 300 forint/euró árfolyam alá kellene kerülnie ahhoz, hogy az MNB is "jobban bízhasson saját inflációs célja teljesülésében".

Mennyi lesz az annyi?

A JP Morgan szerint - tekintettel a magyar szuverén és kereskedelmi kötelezettségek lejárati struktúrájára és a külső finanszírozási igényekre - az EU/IMF-csomag akkor lehet hiteles, ha 2013 végéig "legalább 10 milliárd euró" finanszírozást tesz hozzáférhetővé. Más nagy citybeli házak szerint ugyanakkor ennél akár kétszer nagyobb keretre is szükség lehet a program hitelességéhez.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege által befektetők számára minap összeállított részletes áttekintés szerint ahhoz, hogy az új IMF/EU-csomag hiteles legyen, teljes mértékben fedeznie kell a program időtartama alatt, illetve utána kialakuló potenciális finanszírozási réseket. A GS elemzőinek számításai szerint ez azt jelenti, hogy a valutaalap és az EU - valamint egyéb, esetleg bekacsolódó nemzetközi intézmények - által nyújtandó hitelkeret értékének hozzávetőleg 20 milliárd eurót kellene elérnie, annyit, amennyit Magyarország az előző készenléti egyezmény alapján kapott.

A Goldman Sachs elemzői is közölték ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint a magyar kormány végül egyezségre jut egy IMF/EU-programról.