Előzetes adatok alapján az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 augusztusában 4,4 százalékkal nőtt, míg munkanaphatástól megtisztítva 0,4 százalékkal csökkent - jelentette a KSH. A termelés az év első nyolc hónapjában 6,7 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index augusztusban 1,3 százalékkal visszaesett.

Mindez azt jelenti, hogy az ipar teljesítménye romlott a júliusihoz képest, hiszen akkor munkanaphatástól megtisztítva az éves növekedés 2,7, a héthavi plusz pedig 7,0 százalék volt. Mindez a hazai GDP alakulása szempontjából sem számít jó hírnek.

Amint arról beszámoltunk, a júniusi csökkenést követően júliusban újra mérsékelt emelkedésbe váltott az ipari termelés, a munkanap- és bázishatásnak betudhatóan. Az ipart a belföldi értékesítések visszaesése mellett az exportra termelő járműgyártás tartotta pluszban, miközben a híradástechnikai, elektronikai kivitelünk nagyot esett.

Ami a szezonálisan és munkanappal is kiigazított hó/hó teljesítményt illeti, az első nyolc hónapból négyben következett be csökkenés (ebből az augusztusi 1,3 százalékos mínusz a második legnagyobbnak számít, a márciusi 3,8 százalékos visszaesés után.), négyben pedig növekedés.

Az, hogy pontosan mi áll az augusztusi romlás hátterében, október 14-én, a részletes adatok közlésekor derül majd ki.

Forrás: Napi Gazdaság Online, KSH