A tárcavezető az európai uniós energiaügyi tanács szünetében kijelentette, hogy igenis él negatív diszkrimináció az atomenergiával szemben, amit jól mutat, hogy a paksi bővítést itt Európában „folyamatosan gáncsolják”, és „próbálják szankciók alá venni a nukleáris beruházásokat, amelyeket mi rendszeresen kivédünk”.

A német kormány továbbra is blokkolja a Siemens Energy részvételét, és egyelőre nem engedélyezték, hogy a vállalat a megkötött szerződés alapján leszállítsa a megrendelt berendezéseket.

Megszólalt a Siemens Paks 2-ről

A Siemens ígéretet tett, hogy a Paksi Atomerőművet érintő német engedélyek késlekedése ellenére továbbra is elkötelezett a szerződésben foglalt vezérlő rendszerek leszállítását illetően. Bővebben>>>

Hazugság, hogy a kormány elállna az együttműködéstől

Szijjártó Péter szerint folyamatosan adagolják az álhíreket a nemzetközi sajtóban: legutóbb a magyar kormányról írták, hogy eláll a Roszatommal való együttműködéstől, ami „színtiszta hazugság”.

Elkötelezettek vagyunk a Roszatommal kilenc évvel ezelőtt megkötött szerződés végrehajtása mellett. Elkötelezettek vagyunk a Paks II. megépítése mellett a Roszatommal. Semmi okunk nincsen arra, hogy elálljunk ettől az együttműködéstől

– mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy amikor a Framatome szerepének növeléséről van szó, az arra vonatkozik, hogy a Siemens Energy részvételének politikai okokból fakadó berlini blokkolása miatt hazánk nagyobb mértékben kíván támaszkodni a francia vállalatra az irányítástechnikai rendszer leszállításában.

„Ezt szeretném világossá tenni, hogy a Roszatommal való együttműködésünk kapcsán a tapasztalatok pozitívak, a Roszatommal akarjuk és fogjuk is megépíteni az új paksi blokkokat” – szögezte le.

Összeült a nukleáris koalíció

Az Európai Unión belül francia vezetéssel, tizenkét ország részvételével nukleáris koalíció alakult, amely kedd reggel összeült.

Hét ország tervez vagy már épít is jelenleg új atomerőműveket, a következő években így „nagy nukleáris újjászületés” várható Európában az észszerűtlen és extrém áringadozások kivédése érdekében.

Nukleáris szövetségbe tömörültünk 10 európai országgal

Az atomenergia terén folytatott együttműködés mélyítéséről állapodott meg Franciaország vezetésével tizenegy európai uniós tagország Stockholmban. Bővebben>>>

Magyarország javaslatai az atomenergia védelmében

A felek megállapodtak, hogy szorosan együtt fognak működni az atomenergiával szembeni mesterséges, ideológiaalapú negatív diszkrimináció ellen, amelyet az is példáz, hogy minden egyes, nukleáris energiához kapcsolódó engedélyezési eljárás nagyon elhúzódik.

Ezért a következőket javasolta Magyarország nevében Szijjártó Péter:

  • A hitelezési feltételek változzanak meg úgy, hogy azok a nukleáris beruházásokra is sportszerű, fair módon igénybe vehetőek legyenek 
  • A jogi és engedélyezési eljárások kerüljenek felülvizsgálatra, alapozva arra a most már több évtizedes tapasztalatra, amelyet Európa gyűjtött a nukleáris energia felhasználása során.
  • Annak érdekében, hogy legyen elég szakember és legyen elég kapacitás, közös képzési programok kidolgozását javasolták.