Az amerikai járványügyi hivatal (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) hangsúlyozza, hogy a várandósok esetében nagyobb a kockázata annak, hogy a Covid-19-fertőzés súlyos betegséget okoz. A vakcinák engedélyeztetésének alapját képező klinikai vizsgálatokba nem vontak be várandósokat, így a vakcina ezen állapotban történő alkalmazhatóságát legfrissebb kutatási eredmények és a való élet tapasztalatai támasztják alá, annek alapján a CDC várandósok számára és javasolja a vakcina beadását - olvasható az otszonline.hu-n.

A most közzétett vizsgálatban a szerzők három adatbázis 2020. december 14-e és 2021. február 28-a közötti adataiból választották ki a várandósok adatait. A vizsgálatba nem vontak be a Johnson & Johnson vakcinájával oltottakat, ugyanis ez a vakcina éppen az elemzés lezárása előtti napon kapta meg sürgősséggel a forgalomba hozatali engedélyt.

A tapasztalatok szerint várandósoknál is erőteljes immunválaszt vált ki a vakcina, az eddigi adatok szerint súlyosabb mellékhatások nélkül. A szerzők hangsúlyozzák, hogy a most közzétett adatok előzetes jellegűek, és további kutatásokban megerősítésre szorulnak.

A vakcinák mellékhatásainak bejelentésére szolgáló regiszter (VAERS, Vaccine Adverse Event Reporting System) adatainak elemzésével azt találták, hogy a terhességek 86 százaléka végződött élve szüléssel, 12,6 százaléka spontán vetéléssel és 0,1 százaléka halva szüléssel. Az élve szüléseken belül 9,4 százalék volt a koraszülések, 3,2 százalék a méhen belüli fejlődési elmaradás és 2,2 százalék a veleszületett anomáliák aránya.