Az egységes bérminimumnak viszont időt kell adni, az nem valósul meg „egyik évről a másikra”. A miniszter az atv.hu-nak azt is megerősítette: ‘24-ben 4 százalékos növekedéssel, 2,9 százalékos hiánycéllal számolnak és 6 százalékos inflációval kalkulál a kormány. 

Nagy Márton egyébként gazdasági gyorsulásról beszélt egy mai Századvég konferencián, ahogy arról is, hogy számításaik szerint az exportban robbanásszerű növekedés várható. Erről mi is írtunk:

Kormányzati figyelmeztetés: ha Magyarország bedugul, nem viszi el senki az akkumulátorokat

Nagy Márton butaságnak nevezte, hogy külföldi cégek szállítják el az itthon megtermelt termékeket, miközben kétmillió négyzetméter raktár terület van Magyarországon. >>>
Korábban elsőként számoltunk be arról, hogy több mint harmadával emelkedne jövőre a minimálbér összege, ha megvalósulna a hazai minimálbér-rendszer reformja, és a kétfajta kötelező legkisebb bért egy összeg váltaná fel. A korábbi hírek arról szóltak, hogy a szakszervezetek, a munkáltatói érdekképviseletek és a kormány az őszi bértárgyalások során fontolóra veszi azt a javaslatot, amely megszűntetné a középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimumot, és annak jelenlegi – vagy az inflációval emelt – összege lenne az új minimálbér. Jelen állás szerint azonban még sem a munkavállalói, sem a munkáltatói oldal nem tett konkrét javaslatot. A 2024-re vonatkozó konkrét béremelési javaslatot pedig várhatóan csak október második felében közlik a képviseletek.

„Az élelmiszerárrakkal kell foglalkozni”


A friss 12,2 százalékos szeptemberi inflációs KSH-adat kapcsán Nagy Márton az atv.hu-nak a Századvég-konferenciáról távozóban úgy nyilatkozott: az látszik, hogy az elkövetkező időszakban az élelmiszerárakkal kell foglalkozni, ezért rendelte el a kormány a kötelező akciózást és a versenyt kell növelni, ezért van az online árfigyelő rendszer. 

Ami pedig az üzemanyagárak alakulását illeti, Nagy Márton a portál kérdésére azt mondta: látszik, hogy „nem kicsit, hanem jelentősen” csökken az üzemanyag, azaz a benzin és a gázolaj ára azt követően, hogy szeptember 26-án egyeztetett a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, köztük a Mollal is és együttműködésükről biztosították a kormányt. Szerdától összességében a benzin 50 forinttal, a gázolaj pedig 21 forinttal lehet olcsóbb.

Beszélt arról is, hogy a kormánynak oda kell figyelnie arra, hogy a piaci szereplők ne éljenek vissza az árazási erejükkel. “Természetesen mindenki a profitra hajt, ez magától értetődő a piaci szereplőknél”, de a kormánynak oda kell figyelni a piacok mozgására – fogalmazott a miniszter,  
aki azt is ígérte, hogy az inflációt már az év vége előtt – várhatóan novemberre egy számjegyűre szorítja le a kormány –, de decemberre teljesen biztosan. Nagy Márton, azt is kiemelte, hogy a költségvetés 6 százalékos inflációval kalkulál jövőre, ezért 6 százalékos januári nyugdíjemeléssel számol a kormány.