Az ECB csütörtökön portugál és ír papírokat vásárolt, miközben a piacok inkább Olaszországra és Spanyolországra figyelnek attól tartva, hogy a két országnak is pénzügyi mentőövet kell dobni.

Az ECB olasz éás spanyol kötvények várárlásának kilátásba helyezését egy a Marketwatchnak nyilatkozó stratéga úgy értékelte, hogy ennek lehetősége - azután, hogy az olasz hozamok a spanyollal együtt elszálltak - azt mutatja, hogy az ECB a jelenlegi problémákra összpontosít a két ország finanszírozásával.

Közben a Reuters szerint az európai uniós vezetők uniós források szeirnt már nagyon közel kerültek az szükséges olasz reformokat illetően, amelyekért cserébe az ECB kilátásba helyezte az ország kötvényeinek vásárlását. A hírügynökségeknek nyilatkozó, anonimitást kérő források szerint az ECB olasz és spanyol kötvényvásárlásáról már elvi egyezség született csütörtökön a strukturális reformok végrehajtásának fejében.

A Reutersnek a források úgy vélekedtek, hogy az ECB intervenciójának megkönnyítése az egyetlen dolog, ami most stabilizálhatja a piacokat.

A dollárindex - amely egy hat fizetőeszközt tartalmazó valutakosárral szemben méri a zöldhasú teljesítményét - 74,612-re esett 74,925-ről. Az euró pedig 1,4255-re emelkedett a csütörtöki 1,4134 dolláros szintről.

A svájci frank 249,15 forinton állt a délutáni 250,40 forint után.

A Reuters által közölt értesülésre az addig mínuszban álló amerikai tőzsdemutatók is emelkedni kezdtek és visszatértek a pozitív zónába.