A júliusi 13,7 százalék után augusztusban 16 százalékkal emelkedhettek a fogyasztói árak, ami 1998 májusa óta a legmagasabb éves drágulás lenne - derül ki a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők várakozásaiból. A havi inflációs mutató sem utal lassulásra, július óta 2,1 százalékponttal nőhetett a pénzromlás mértéke.

A változékony üzemanyag- és élelmiszerárak változásának hatásától megtisztított maginfláció is egészen drámai lehet: augusztusban 18,1 százalékra gyorsulhat a júliusi 16,7 százalékról.

Áthárítják a fogyasztókra

A vállalatok intenzíven hárítják tovább megemelkedett költségeiket a fogyasztókra. Bár egy-két szezonális faktor mérsékelhette az ütemet (a ruházati cikkek és a szezonális élelmiszerek árai csökkenhettek havi alapon), ezt jóformán elfedi majd, hogy alapvető élelmiszerek, a tartós fogyasztási cikkek, szolgálgatások tovább drágultak – mondta Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője.

A gyenge forintárfolyam, a magas energiaárak és a kedvezőtlen termés mellett az augusztusi adóemeléseknek is érezhető hatásuk lesz a fogyasztói árindex emelkedésében, ám ennek egy jelentős része vélhetően már a júliusi adatban is megjelent – véli Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője.

A júliusi, rendkívül magas havi alapú áremelkedés várhatóan megismétlődik augusztusban – mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Szerinte az áthúzódó hatások miatt most a szezonális hatások is magasabbra lökik az inflációt, mint a trendvonal. A cégautókat már csak piaci áron lehet tankolni, ami augusztusban nagyjából egy százalékponttal emelhette meg a havi inflációt.