Javult a helyzetük azoknak a betegeknek, akiknél várólistás beavatkozásokat kell elvégezni, ugyanis míg júliusban 32 704-en vártak műtéti ellátásra, addig a legfrissebb, októberi adatok szerint már csak 28 862-en, vagyis négy hónap alatt négyezerrel csökkent a listán szereplő betegek száma - olvasható a napilapban.

A műtétek mellett a várakozási idő is rövidebb, bár egyes esetekben a helyzet most sem kedvező - derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adataiból.

A legtöbben a szürkehályog-műtétre várakoznak. Jelenleg 10 937 embernek lenne szüksége erre a beavatkozásra, és az átlagos várakozási idő 98 nap, de nagy az eltérés az ország egyes térségei között. A legtöbben, 2271-en a Nyugat-Dunántúlon várnak szürkehályog-műtétre, ők átlagosan 99 nap után kerülnek sorra, Dél-Közép-Magyarországon azonban csak 33 napot kell várni ugyanerre. Most 440-nel kevesebben várnak szürkehályog-műtétre, mint július­ban, de hosszabb távon is folyamatos javulás tapasztalható. A 2013-as adatokhoz képest idén októberre felére csökkent a várólista hossza, a tervezett, átlagos várakozási idő pedig a negyedére mérséklődött - írja a Magyar Nemzet.

A leghosszabb ideig a térdprotézisműtétekre kell várni. Átlagosan 432 nap után kerülhet sor erre a beavatkozásra, és több mint 6200 ember szerepel a listán. A régiók közül legnagyobb türelemre a Nyugat-Dunántúlon van szükség.