A dunavarsányi önkormányzat lakossági fórumot szervezett a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztésének Dunavarsányt érintő szakaszával kapcsolatban. A fórumon MÁV nevében eljáró Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. mérnökei és vezetői tájékoztatták a jelen lévőket a beruházás állásáról - derül ki a Telex cikkéből.

Egyebek mellett kiderült, hogy annak az árutömegnek a nagy része, ami most közúton megy ebben az irányban, a projekt elkészültével vasúton fog menni. Ezt a vonal nyolcvan évvel ezelőtt újították fel utoljára. Korábban 100 kilométer/órás sebességre volt alkalmas, de ezt ma már a korszerűtlensége miatt nem lehet tartani. Az átépítés után 160 kilométer/órás sebességre lesz alkalmas a pálya nagy részén.

A fórumra érkező helyiek közül az felszólaló férfi arról beszélt, hogy a helyieknek nagyon nagy kellemetlenséget jelent a vonatközlekedés ideiglenes megszűnése. Pótlóbuszok ugyan vannak, de azok csúcsidőben a Budapest felé vezető úton dugókban állnak, nincs számukra biztosítva külön sáv.

Három évet kell várni

Egy nő ehhez kapcsolódóan hozzátette, hogy a „pórnép” egy „kapavágást sem látott” még a vonalnak ezen a szakaszán. Vizi Zsolt műszaki vezető arról beszélt, hogy mivel elbontották már a vonalon a biztosítóberendezéseket, ezért nem tudnak menni a vonatok. 160 kilométernyi pályaszakaszt kell egyszerre kezelni, és ha „szétszakaszolnák”, még több ideig tartana a beruházás. Onnantól, hogy a műszaki átadás megtörténik (2025 nyara), már járhatnak majd a személyvonatok is.

Több felszólaló is felháborodásának adott hangot amiatt, hogy „senki nem foglalkozik” azzal, milyen iszonyatosan bedugultak a Budapestre vezető utak. Egy nő elmondta, hogy előfordult vele olyan eset, amikor 9-kor ült fel a Volánbusz egyik járatára Dunavarsányban, és akkora volt a dugó, hogy a járat déli 12 órára ért be a Népligetbe.

Volt, aki nagyon sajnálta, hogy nincs jelen senki a Volánbusztól. A férfi szerint súlyos gondok vannak a buszos szolgáltatással. Járatkimaradások, késések, rossz műszaki állapot, túl kevés férőhely. Előfordul, hogy mire Dunavarsányba ér a busz egy messzebb lévő településről, már nincs rajta ülőhely.