Mindössze négy nappal az iskolai tanévkezdés előtt szavaz a Parlament a diákokat és a tanárokat is érintő köznevelési törvényről. Az Országgyűlés sajtófőnökének helyettese, György Bálint a házbizottság tanácskozása után arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kormány kérésére hétfőn és kedden megtartandó rendkívüli ülésen a házszabálytól eltérve vitatják meg az előterjesztést.

Az összevont általános és részletes vita hétfőn lesz. Ha érkeznek módosító indítványok, azokról, majd magáról a törvényjavaslatról is kedden szavaznak a képviselők. Szakértők szerint egyelőre nagyon sok a bizonytalanság a jogszabállyal kapcsolatban. Szkeptikusan állnak az ügyhöz a pedagógus-szakszervezetek, illetve szakértőik a szeptemberi béremeléssel kapcsolatban. Van, amelyikük a joghézagokra hivatkozva pesszimista, és van olyan vezető, aki azt gondolja, a modellt mindenképp bevezetik a választások előtt.

Az életpályamodell mintegy tízezer fős kiterjesztéséhez a fedezetet az eredeti összeg fokozatos bevezetésével teremtik elő. A középfokú végzettségűek esetében a minimálbér 118,5 százaléka lesz az alapbér − 120 százalék helyett −, a főiskolai papírral tanítók a 98 ezer forint 157,8 százalékát, az egyetemi oklevéllel tanítók a 172,9 százalékát kapják meg szeptembertől, októberi utalással. Ehhez azonban törvénymódosítás kell − mondta Szüdi.

Egyelőre azt is homály fedi, hogy a költségvetés mely sorában található a béremelkedést fedező független szakértői számítások szerint is óvatosan becsült 60 milliárd forint. Szüdi szerint a KLIK jelenlegi működéséhez biztosított fedezetet a tavaly még önkormányzati intézményekre fordított kiadások alapján számították ki, így az a változatlan működéshez is kevés. Ezeket a talányokat oldhatja meg a jövő keddre tervezett rendkívüli parlamenti ülés. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár szerint a köznevelési törvény módosításához szükséges joganyagot előkészítették, így a tanévkezdés előtt törvénybe foglalhatják a béremelést.

A köznevelési államtitkár a Napi Gazdaságnak korábban azt is mondta, akár 5-6 számjegyű bérnövekedést tapasztalhatnak a pedagógusok az alig tíz nap múlva kezdődő tanévtől. Az államtitkár hozzátette, a pedagógus-életpályamodell bérfinanszírozásra vonatkozó fejezetén túl még számos változást tapasztalhatnak majd a tanárok és a diákok egyaránt. Tömeges elbocsátásra és iskolabezárásra nem kerül sor, ahogy a délután 16 óráig tartó kötelező pedagógiai foglalkoztatás során sem lesz fennakadás - mondta Hoffmann. A szülők ugyanis szabadon dönthetnek arról, hogy gyermekeik esetében ragaszkodnak-e a délutáni iskolai neveléshez.

Az általános optimizmust élesen bírálta tegnapi előadásában Pokorni Zoltán. az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke kapkodónak és kiszámíthatatlannak nevezte azt az eljárást, amelynek eredményeként négy nappal a tanévkezdés előtt dönt a Parlament a legégetőbb kérdésekről. A közoktatás egyszerűsítésének célja alapvetően jó, de "a túlzott államosítás", a pluszforrások elzárása hátrányos - mondta.