Egy amerikai bíróság kedden döntött úgy, hogy Donald Trump törvényszék elé állítható a 2020–as választásokat követő események miatt, amikor a volt elnök híve 2021 január 6–án megrohamozták az Egyesült Államok Kongresszusának székhelyét, a Capitoliumot. Az volt elnök még fellebbezhet a Legfelsőbb Bíróságon a határozattal kapcsolatban.

Ez a második alkalom amikor egy bíróság megtagadta Trump mentelmi jogát, elutasítva a politikus azon álláspontját, hogy mentesül a vádemelés alól.

A tárgyalás eredetileg márciusra lett kitűzve, azonban végül új időpont meghatározása nélkül el lett halasztva. A dátum maga óriási politikai következményekkel járhat, hiszen Donald Trump, a republikánus elnökjelölti pozícióra pályázva reméli, hogy az ülés november utánra, tehát a választások utánra halasztható. Amennyiben Trump visszakerül a Fehér Ház élére, pozícióját feltehetően arra fogja használni hogy új főügyészt nevezzen ki vagy kegyelmet kérjen magának. 

Az amerikai bíróság előtt eddig nem lett tisztázva az a kérdéskör, hogy hivataluk elhagyása után indítható-e elnökök ellen büntetőeljárás hivatalban végzett feladataikkal összefüggésben. A Legfelsőbb Bíróság már megállapította, hogy polgári jogi felelősség nem terheli az amerikai elnököt. Trump ügyvédei hónapok óta érvelnek amellett, hogy ezt a védelmet ki kell terjeszteni a büntetőeljárásokra is – írja az EuroNews. 

Kizárták Trump indulását egy csatatér államban

A helyi legfelsőbb bíróság szerint nem szerepelhet a volt elnök neve az államban az elnökválasztási szavazólapon. Donald Trump az amerikai legfelsőbb bírósághoz fordulhat jogorvoslatért.