Közel három százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát Romániában az év első kilenc hónapjában, mint 2021 azonos időszakában - írja az economica.net híre alapján a Maszol. Az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal (ANCPI) adatai szerint Kolozs megyében, mely korábban a második legnagyobb piac volt Bukarest után, a visszaesés sokkal nagyobb, 17 százalékos.

A tavalyi év első kilenc hónapjában kilencezer lakás volt adásvétel tárgya, idén azonban már csak 7579. Ez minden bizonnyal annak a következménye, hogy Kolozsváron és vonzáskörzetében elképesztően drágák a lakások.

Kolozs megyét Temes és Brassó is megelőzi a tranzakciók száma alapján. A bánsági megyében 8700 lakást adtak el idén, öt százalékkal kevesebbet, mint tavaly. Ezzel jelenleg Temes az ország második legnagyobb ingatlanpiaca. Brassóban hat százalék volt a csökkenés 2021-hez viszonyítva, ami 7700 ingatlant jelentett.

Hasít a főváros

Eltérően a három erdélyi megyétől, Bukarestben kilenc százalékkal nőtt a piac. 41 ezer lakás került új tulajdonoshoz, ami abszolút rekordot jelent. Krassó-Szörényben és Háromszéken robbanásszerű növekedés ment végbe az ingatlanpiacon, az előbbi megyében 52, az utóbbiban pedig 43 százalékkal nőtt a tranzakciók száma.

Ennek az a magyarázata, hogy mindkét megyében kevés az adásvétel, s viszonylag kicsi számszerű növekedés is nagynak tűnik százalékosan. Az ANCPI adatai azt mutatják, hogy a vizsgált időszakban Giurgiu megye volt az ország legkisebb ingatlanpiaca, ahol mindössze 318 lakást adtak el.