Az MBH Bank reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek 78 százaléka készít pénzügyi terveket havi, negyedéves vagy éves szinten. A legtöbben (42 százalék), havi szinten gondolják át költéseiket. Mintegy 76 százalékuk 100 ezer forint alatti összegeket tesz félre, ez az érték ugyanakkor jóval magasabb a Közép-Dunántúli régiókban.

Az életkor előrehaladtával ugyanakkor egyre kevesebben terveznek, azonban minél nagyobb település esetében beszélünk erről, annál pozitívabb ennek az értéke.

A hosszabb távra tervezők 81 százaléka 3 évre előre tervez, ennél hosszabb távú pénzügyi tervekről mintegy 19 százalék számolt be. Rövid és középtávon lakásfelújítás és autóvásárlás céljából tesznek félre. Hosszabb távon saját lakással és nyugdíjjal számolnak.

megtakarítással rendelkezők 48 százaléka rendelkezik három vagy több havi jövedelemnek megfelelő takarékkal. A legtöbben havi néhány tízezer forintot tesznek félre, de a Közép-Dunántúlon nagyobb számban vannak azok, akik 200 ezer forint feletti összegeket tudnak félretenni, de ez az életkor növekedésével is jellemző.

A közlemény megjegyzi, hogy a pandémia alatt a felére esett vissza a megtakarítási ütem, idén azonban ez visszatért a járvány előtti szintre.

A felmérés alapján továbbra is a készpénz a legnépszerűbb megtakarítási forma (40 százalék), de a folyószámlán tartott pénz és az állampapír is népszerű. Kisebb arányban tartják a pénzüket ingatlanban, megtakarítási számlán, lekötött betétekben és részvényekben. Az emberek fő szempontja, hogy a félretett pénzük rugalmasan kezelhető legyen és ne inflálódjon.

Hiába romlik az anyagi helyzetünk, mégis egyre többet teszünk félre

A magyar háztartások több mint fele érzi úgy, hogy romlott az anyagi helyzete az elmúlt években, ezért a megtakarítás egyre fontosabbá válik.
Bővebben--->