Átlagosan 40 616 forintot tettek félre idén a magyarok, ez a havi megtakarítást tekintve 14 százalékkal több, mint tavaly. 

Az IMAS Erste-csoport számára készült kutatása során a 15 évnél idősebb, bankkapcsolattal rendelkező lakosságot kérdezték a 2023-ban folytatott megtakarítási stratégiájukról, ami jelentős változáson esett át a tavalyi évhez képest

A megkérdezettek 85 százalékának van félretett pénze, és csökkent azok aránya, akik nem rendelkeznek megtakarítással.

A legtöbben váratlan helyzetekre (55 százalék) vagy pénzügyi tartaléknak spórolnak (53 százalék), de számos válaszadó nagy értékű vásárlásra is készül:

lakás vagy autó vásárlására a válaszadók 38 százaléka, az időskori öngondoskodásra 33 százalék, míg nyaralásra 15 százalék, drágább elektronikai eszközre 14 százalék, oktatásra, képzésre pedig 12 százalék gyűjt.

Mégis, a magyar háztartások 52 százaléka úgy érzi, hogy romlott az anyagi helyzete az elmúlt 2-3 évben. Tavaly ez az arány csak 44 százalék volt.

Spórolási szokásaink

A havi szinten megtakarítók több mint fele ugyanannyit tesz félre havonta, 45 százalékuk pedig annyit, ami a hónap végén maradt: ez lehet az oka annak is, hogy míg 2019-ben a válaszadók 70 százaléka tartotta fontosnak a megtakarítást, idén az arányuk 82 százalékra nőtt.

Harmati László, az Erste lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta:

minél többféle formában tartjuk a pénzünket, annál nagyobb az esély arra, hogy sikerül megőrizni vagy növelni vagyonunk értékét

A magyarok azonban még mindig a hagyományos módokra esküsznek: 

a legtöbben folyószámlán (35 százalék) vagy készpénzben (30 százalék) tartják a megtakarításukat, ráadásul ez 8 százalékkal több, mint 2019-ben.

Mások valamilyen biztosításban (25 százalék), illetve megtakarítási számlákon tesznek félre (24 százalék).

2019-ben a válaszadók csupán 7 százalékának volt nyugdíjpénztári megtakarítása, idén ez 15 százalékra nőtt. Hasonló a helyzet az értékpapír-befektetések terén is: a 2019-es 8 százalékhoz képest idén a magyarok 13 százaléka választotta ezt a megtakarítási formát. Mindeközben az ingatlanbefektetések aránya 15 százalékról 11 százalékra csökkent.