Napok óta zajlik az üzengetés a Spar és a magyar kormány között, miután a bevásárlólánc osztrák vezetője, Hans Reisch egy interjúban arról beszélt, hogy az állam be akarta vásárolni magát a cégbe.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt jelezte, hogy szerinte a Spar rosszul gazdálkodik, veszteségesen működik, ezért a hangoskodás, míg Lázár János építési és közlekedési miniszter arra utalt, hogy a cég extraprofitot termel és visz ki az országból.

A cégcsoport most levelet küldött a magyarországi dolgozóknak, amiben az igazgatóság tagjai arról írnak, hogy a Spar Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon.

„Sajnos a magyar kormány által bevezetett ár- és adószabályok arra kényszerítenek bennünket, hogy túlzottan magas különadókat fizessünk, és így a SPAR Magyarország már nem tud nyereségesen működni. Nem csupán apróságról, hanem 120 millió euróról (48 milliárd forintról) van szó, amelynek a nagy részét a magyar államnak kell befizetnünk” – írták a Pénzcentrum által megszerzett levélben.

Kiemelték, hogy magyar kereskedőnek tekintik magukat és semmiféle érdekük nem fűződik ahhoz, hogy beavatkozzanak Magyarország politikai ügyeibe. 

Nagyon örülünk, hogy élelmiszer-kiskereskedők lehetünk Magyarországon, és szeretnénk tovább növekedni, új üzleteket nyitni és a meglévőket korszerűsíteni. Ezért számunkra nagyon fontos, hogy ebben az ügyben megoldás szülessen. Biztosak vagyunk benne, hogy a helyzet tisztázódni fog. Ezen gondolatok kíséretében szeretnénk Önöknek kellemes húsvéti ünnepeket kívánni!

– zárul a dolgozóknak küldött tájékoztatás.