Az Economx írta meg a hazai sajtóban először, hogy az osztrák tulajdonú, hazánkban kiskereskedelmi tevékenységet végző Spar-csoport Orbán Viktor oligarchái elől menekül, és ennek érdekében végez cégátalakítást. A jobbikos országgyűlési képviselő, Lukács László György írásbeli kérdésében idézi Hans K. Reisch-t, a bolthálózat vezetőjét is, aki szerint

a Spar Austria meg akarja védeni vagyonát Orbán Viktor karmaitól, aki már kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba. Alapvetően a magyar kormány részesedésen keresztül akarja átvenni a cégünk tulajdonjogát.

A politikus azt kérdezte Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy 

  • Vizsgálja-e, vagy vizsgálta-e a nyomozó hatóság Hans K. Reisch a Lebensmittel Zeitungban tett nyilatkozatát, amely a Miniszterelnök kérésére vonatkozott?
  • Felmerülhet-e olyan cselekmény, amellyel a nyomozó hatóságoknak foglalkozniuk kell Hans K. Reisch kijelentéseivel kapcsolatban?

A legfőbb ügyész közölte,

a kérdést feljelentésként értékelte, és azt elbírálás végett a Központi Nyomozó Főügyészségnek továbbította.

Polt Péter lépése akár pontot is tehet a kormányzat és a Spar-csoport között hetek óta tartó zajló üzengetésnek, aminek a kiindulópontja az volt, hogy a bevásárlólánc osztrák vezetője arról beszélt, hogy a magyar állam be akarta vásárolni magát a cégbe.

A Spar a kormány szélsőséges gazdasági politikájára mutogat

A cégcsoport a napokban levelet is küldött a magyarországi dolgozóknak, amiben az igazgatóság tagjai arról írnak, hogy a Spar Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon.

„Sajnos a magyar kormány által bevezetett ár- és adószabályok arra kényszerítenek bennünket, hogy túlzottan magas különadókat fizessünk, és így a SPAR Magyarország már nem tud nyereségesen működni. Nem csupán apróságról, hanem 120 millió euróról (48 milliárd forintról) van szó, amelynek a nagy részét a magyar államnak kell befizetnünk” – írták.

Kiemelték, hogy magyar kereskedőnek tekintik magukat és semmiféle érdekük nem fűződik ahhoz, hogy beavatkozzanak Magyarország politikai ügyeibe. 

Nagyon örülünk, hogy élelmiszer-kiskereskedők lehetünk Magyarországon, és szeretnénk tovább növekedni, új üzleteket nyitni és a meglévőket korszerűsíteni. Ezért számunkra nagyon fontos, hogy ebben az ügyben megoldás szülessen. Biztosak vagyunk benne, hogy a helyzet tisztázódni fog. Ezen gondolatok kíséretében szeretnénk Önöknek kellemes húsvéti ünnepeket kívánni!

– zárul a dolgozóknak küldött tájékoztatás.

A kormány nem enged

Fontos megjegyezni, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt jelezte, hogy szerinte a Spar rosszul gazdálkodik, veszteségesen működik, ezért a hangoskodás, míg Lázár János építési és közlekedési miniszter arra utalt, hogy a cég extraprofitot termel és visz ki az országból.