fejlesztési források jelentős részét az uniós források adják, beszéljünk akár az operatív programokról, a kohéziós pénzekről vagy akár a helyreállítási alapból érkező pénzekről – mondta. Hozzáfűzte: a területfejlesztési politika koncepcionális váza jelöli ki azokat a prioritásokat, amelyek a jövőben az uniós források hasznosulását hatékonyabbá teszik.

A tárcavezető bejelentette: miután az új Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) megkezdte munkáját,

szándékában áll az ország minden vármegyéjét felkeresi, tapasztalatokat gyűjteni, körútja első állomása Zalaegerszeg volt.


Úgy fogalmazott: különösen szembeötlő, egészen káprázatos Zalaegerszeg elmúlt időszakban mutatott fejlődési íve, amelynek következtében több tízezer munkahely létesült, gyakorlatilag megszüntetve a városban és térségében a munkanélküliséget.

Nagykanizsa helyzetét a miniszter több szempontból is speciálisnak nevezete, a vármegye földrajzi elhelyezkedése miatt a fejlesztéseknél más vármegye adottságait is figyelembe kell venni.

Speciális Nagykanizsa abból a szempontból is, hogy bár kiváló vezetése van, de sajnálatos módon a közgyűlési többség obstrukciója miatt a fejlesztési terveiket csak részben tudták megvalósítani

– mondta.

Vigh László (Fidesz), Zalaegerszeg országgyűlési képviselője a zajló zalaegerszegi fejlesztések közül elsőként a ZALAZONE járműipari tesztpálya újabb 20 milliárd forintos fejlesztését említette meg, amelynek során egy úgynevezett ovális pálya épül. Szólt arról is, hogy 400 milliárd forintos beruházással tovább építik a Zalaegerszeg-Balatonszentgyörgy közötti kétszer két sávoson összekötő autóút még hiányzó több mint 30 kilométeres szakaszát.

Balogh László, Nagykanizsa fideszes polgármestere a fejlesztési prioritások között említette a 74-es főút fejlesztésével Zalaegerszeg és Nagykanizsa közúti összeköttetésének javítását, illetve a Zalaszentiván-Nagykanizsa vasútvonal villamosítását.

Navracsics Tibor hétfőn még azt jelentette be, hogy sajnos látótávolságban sincs, hogy a kormány megegyezzen az Európai Bizottsággal az Erasmus+ és a Horizont Európa további finanszírozásáról. A területfejlesztési miniszter szerint az Európai Parlament zsarolása miatt nincs bátorság a továbblépésre, de beszélt még a Szuvereitásvédelmi Hivatalról is, hogy mit mondott, azt itt lehet elolvasni >>>