Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta Kövér László házelnöknek a kormány 2024-es tavaszi parlamenti ülésszakra szóló jogalkotási programját, melyben 18 törvényjavaslat/módosítás szerepel. A kormány ‘24-es tavaszi parlamenti jogalkotási programjában szerepel az uniós minimálbérről szóló törvény májusi, de a 2025-ös költségvetés júniusi megszavazása is – számolt be róla az atv.hu.

A programban a svéd NATO-csatlakozás még mindig nincs benne, bár általában a nemzetközi tárgyú szerződésekkel kapcsolatos törvényalkotási feladatokat a kormány jogalkotási programja nem tartalmazza előre.

A Semjén-javaslatban benne van:

  • a vízközműszolgáltatásról szóló törvénymódosítás,
  • az igazságügyi tárgyú törvénymódosítások,
  • a külföldi bizonyítványok és oklevelek hazai elismerése,
  • a 2025-ös központi költségvetés elfogadása is.

A büdzséről szóló javaslatot a pénzügyminiszter áprilisban nyújtja be, a parlament pedig júniusban szavazhatja meg. Az előző években általában júliusban szavazott az Országgyűlés a következő évi költségvetésről.

A javaslat 6. pontja szól az Európai Uniós minimálbérről, ezt a kormány jogalkotási programja szerint Nagy Márton tárcája nyújtja be áprilisban, a parlament pedig májusban szavazhatja meg. A minimálbér egységesítéséről a gazdaságfejlesztési miniszter tavaly ősszel nyilatkozott az atv.hu-nak. Akkor azt mondta, hogy

ahhoz az kell, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum összezáródjon. Ehhez azonban idő kell, nem egyik évről a másikra fog bekövetkezni.

Decembertől egyébként a minimálbér 15 százalékkal, 266.800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, 326.000 forintra emelkedett.

Jelentősen nőtt tavaly a legalacsonyabb keresetű munkavállalók fizetése az Európai Unióban, ugyanakkor a minimálbér szokatlanul magas emelése az infláció miatt nem járt életszínvonal-emelkedéssel, összességében szegényebb lett az alacsony keresetű európai munkavállaló. Kelet-Európa bérfelzárkózása viszont folytatódott. Hogy hogyan, arról itt írtunk részletesebben >>>