Jövő évtől minden ingatlan eladásánál, bérbeadásánál, illetve az új épületek kivitelezésénél, állami energetikai korszerűsítési pályázatokhoz újfajta energetikai tanúsítványt kell elkészíttetni, amely a korábbinál jóval részletesebb információkat közöl az épületről és a korszerűsítési lehetőségekről – írja a teol.hu.

Változott az épületek megfelelőségét igazoló energetikai számítási módszer, ami kihat az épületek energetikai tanúsítási rendszerére. A 12 energiahatékonysági kategória megmaradt, de a jelzés a dupla betűs helyett egybetűs lett. A legkedvezőtlenebb az „I” jelzést kapja, a leghatékonyabb pedig az  „A+++” jelzés lehet.

Az új épületek energiakibocsátására vonatkozó „közel nulla” energiaigény követelményszintjeként megszűnt a kötelező megújuló energia részarányának előírása, helyét a fajlagos szén-dioxid-kibocsátás kötelező felső határának előírása vette át.

A tanúsítványban az összesített energetikai minőség mellett most már az épületek szén-dioxid-kibocsátására kerül jelentős hangsúly

– hívta fel a figyelmet Veres Krisztián szakértő mérnök, a szegedi V-Mérnöki Iroda ügyvezetője. Ez a későbbiekben – akár vásárlásnál is – fontos figyelemfelhívás lehet az épületek használhatóságára vonatkozóan – tette hozzá.

A végső besorolás úgy születik, hogy a tanúsítványból kiolvashatónak kell lennie az adott ingatlan éves energiafogyasztása, kitérve az energiahordozókra, azok felhasználási céljaira. Az energetikai szempontból meghatározó határolószerkezetek, mint a homlokzati fal, a padlásfödém, a talajonon fekvő padló, a talajjal érintkező fal, a pincefödém, a magas tető, az ablakok, a tetősíkablakok, illetve az egyéb szerkezet hatékonyság szerint sorolódnak be. Eszerint energetikai minősítést – rossz, gyenge, közepes, jó vagy kiváló – kaphatnak.

Fontos újítás, hogy a tanúsítvány korszerűsítési javaslatot tartalmaz.

Ha az épület a jelentős felújítás követelményszintet már teljesíti, akkor csak a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó követelményszint teljesítésére kell majd javaslatot tenni. Ha ez utóbbi is teljesül, akkor a korszerűsítési javaslat el is hagyható.

György-Gombos Lóránd energetikai szakértő szerint,

az új jogszabállyal több, korábban meglévő szakmai probléma is megoldódik. Például a felújításoknál sok esetben indokolatlanul kellett a talajonon fekvő padlót hőszigetelni. Helyette egyenértékűség-számítást alkalmaznak.

Negyedével dobja meg az ingatlan árát, ha korszerű

Az elmúlt években számos egymással ellentétes vagy éppen egymásra erősítő hatás érte az ingatlanpiacot. Az ingatlanár-emelkedés, a koronavírus, a rezsiárak emelkedése, majd pedig a magas kamatkörnyezet is megtette a maga hatását. Most pedig képbe jön mindezeken felül a csok plusz is. Bővebben >>>