rezsiköltségek emelkedése természetesen nyomot hagyott az ingatlanpiaci tendenciákon is. Egyes elemzők szerint mégpedig olyannyira látványos nyomot, hogy sokan inkább a lakásvásárlás felé kezdtek kacsingatni. Akár olyanok is, akik korábban ragaszkodtak ahhoz, hogy hosszú távon kizárólag családi házban tudják elképzelni a jövőt.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint azonban ez egyáltalán nem ennyire egyszerű, nem olvasható ki teljesen egyértelműen ez a tendencia az aktuális ingatlanpiaci képből. Rámutatott, hogy általában a hazai ingatlanállományhoz, annak összetételéhez hasonlóan alakul a kereslet is. „Ha több az eladó ház, mint lakás, akkor legtöbbször az érdeklődés is elbillen a házak irányában. Jelenleg pedig több mint 83 ezer eladó ház szerepel a kínálatban és 70 300 eladó lakás.”

Amikor 2016 és 2022 között elszabadultak az ingatlanárak, a lakások ára sokkal nagyobb ütemben drágult, mint a házaké. 2019-ig bezárólag az eladó házak ára a lakásokéhoz képest egy négyzetméterre vetítve, sokkal nyomottabb volt. Ezt részben arra lehetett visszavezetni, hogy a befektetők inkább a kisebb, likvidebb, könnyebben kiadható, kisebb alapterületű lakásokat preferálták. A nagyvárosokban ingatlant keresők szintén társasházakban gondolkodtak elsősorban. Ezt azonban alaposan felforgatta a koronavírus járvány 2020-ban

– nyilatkozta a szakértő az Economxnak.

Összecsapott a pandémia és a rezsidöntések hatása

Covid-19 hatására felértékelődött a saját kert, a zöldebb környezet és a tágasabb élettér, így a házak váltak dominánsakká mind áremelkedés, mind kereslet szempontjából. A képet aztán a rezsiköltségek változása tovább árnyalta.

„2022 júliusa óta nem korlátlanul alkalmazhatóak a rezsicsökkentett közüzemi díjak, hanem csak az átlagfogyasztásként meghatározott szintig. Még ez sem vette el a vásárlók kedvét a családi házaktól, ám felértékelődtek a korszerű, energiahatékony ingatlanok a piacon – legyen szó lakásról vagy családi házról”

– mondta Balogh László.

A kettősség létezik tehát, de inkább úgy, mint energiahatékony kontra korszerűtlen ingatlan, és nem mint családi ház kontra lakás.

A legfrissebb adatok szerint 20-25 százalékos árelőnye van egy korszerű, felújított ingatlannak egy közepes vagy felújítandó állapotúhoz képest ugyanabban a típusban, ugyanazon a helyen

– magyarázta a szakértő.

Hozzátette, a rezsikérdés 2022-es előtérbe kerülésekor megfigyelhető volt, hogy az ingatlanhirdetések mellé feltöltött képek között megjelentek a rezsiszámlákról készült fotók is. „Ez hűen tükrözte azt, hogy a vevők számára fontos, gyakran ismételt kérdés lett a rezsiköltségek mértéke.”

Képbe jött a csok plusz is

Október végén aztán érkezett a kormányzati bejelentés a ráncfelvarrott csok érkezéséről, ez kissé felkavarhatja a magas kamatkörnyezet miatt kialakult ingatlanpiaci állóvizet. „Az elmúlt másfél évben eltűnt a vevők 40 százaléka” – fogalmazott az aktuális helyzettel kapcsolatban Balogh László.

Az új, kamattámogatott hitelkonstrukciót az 5000 fő feletti településeken vezetik be. A hitel a gyerekszám függvényében 15-30-50 millió forint lesz. Kedvezményes kamatozású hitelről van szó, ez 3 százalékot jelent, az első közös otthon megvételekor elegendő 10 százalék önrész, más esetben pedig 20 százalék.

A részletszabályok egyelőre nem derültek ki, de már így is nagy az érdeklődés a csok plusz iránt, ez pedig biztató az ingatlanpiacra nézve.

Bár ez a lehetőség egy viszonylag szűk réteg számára lesz közvetlenül elérhető, mégis egy dominóhatást válthat ki. Mivel extra kereslet jelenik meg a piacon, el tudja adni az ingatlanját az is, akinek korábban ez nem sikerült, vehet egy másikat valakitől, aki szintén le tudja cserélni a családi házát vagy a lakását

– mondta a szakértő.

Hozzátette, mivel kedvezményes kamatozású hitelről van szó, nem pedig vissza nem térítendő támogatásról, nem könnyen beárazható jelenség a csok plusz. Ennek pedig egyenes következménye az, hogy az ingatlanok árába sem épül majd be úgy, mint például a 2016-ban bevezetett, háromgyerekes családoknak járó, vissza nem térítendő 10 millió forint új lakás vásárlásra.