A Bloomberg szerintforint gyengélkedése szerdán szembetűnő volt, még akkor is, ha a kockázatosabb eszközök globálisan negatív fordulatot vettek.

A magyar fizetőeszköz árfolyama egy százalékot csökkenve, 378,9-ös euróval szembeni árfolyamon állt szerda délben. Ezzel a forint idén április 20-a óta a leggyengébb napon belüli szintet érte el, az elmúlt 7 nap összesített vesztesége 2,6 százalékra nőtt, ami a 23 feltörekvő piaci deviza közül a legnagyobb az orosz rubel után.

A magyar jegybank kamatcsökkentései kevésbé vonzóvá teszik a forintot akkor, amikor Magyarország gazdasági fundamentumai gyengék

– hangsúlyozta a lapnak Piotr Matys, az In Touch Capital Markets vezető devizaelemzője.

A Bloomberg megjegyzi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy készítse elő a szociális kiadások felülvizsgálatát, beleértve a kiadások csökkentését is, mivel a növekvő fiskális nyomás és a friss európai uniós források hiánya sarokba szorítja a kormányát.

Míg a Magyar Nemzeti Bank 200 bázisponttal csökkentette az egynapos betétek irányadó kamatát a 18 százalékos csúcsról, addig Orbán Viktor befolyásos „gazdasági vezérigazgatója” arra kényszeríti a jegybankot, hogy mérsékelje inflációs harcát, azzal érvelve, hogy ez a növekedés és a fogyasztás romlását kockáztatja – állapította meg a Bloomberg.

A gazdasági lapnak megszólalt Ötvös Mihály, az Intesa Sanpaolo Spa helyi CIB Bank részlegének devizakereskedője is, aki a fiskális aggodalmakat okolta a forint legutóbbi eséséért.

Szerda reggel is folytatódott a forintgyengülés

A keddi esést követően szerda reggel is gyengült a magyar fizetőeszköz. Bővebben >>>