A jövőben a bankjegykiadó automaták mellett a postákon is lehetőség lesz havonta két alkalommal ingyenesen felvenni legfeljebb 150 ezer forintnyi készpénzt.

Az erről szóló jogszabálymódosítást a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs célú módosításának részeként fogadta el az Országgyűlés 135 igen, 5 nem és 42 tartózkodás mellett.

Az elfogadott törvény több európai parlamenti és tanácsi rendeletet, irányelvet ültet át a magyar jogba, amelyek a pénzügyi szereplők által alkalmazott digitális technológiák működési kockázataival szembeni ellenállóképesség biztosítását célozzák.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban azt közölte, hogy a szolgáltatás a posta elszámolóközpontot működtető intézmény által üzemeltetett POS-terminál útján válik elérhetővé.

A kormány még 2014 februárjában tette lehetővé a lakosság számára, hogy havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forintig költségmentesen vehessen fel készpénzt a bankautomatákból. 2023 júliusától pedig vásárlással egybekötött készpénzfelvételre is van lehetőség a boltokban, legfeljebb 40 ezer forintos értékben.

 

Nagyot ment a Posta iCsekk alkalmazása

Egy év alatt több mint 30 százalékkal növekedett a Magyar Posta applikációján keresztüli csekkbefizetések aránya - közölte a társaság.