bankoknak a betéti kártyás ügyfeleik számára havonta két alkalommal biztosítaniuk kell összesen 40 ezer forintnyi készpénz ingyenes felvételét a boltokban. A lehetőség az úgynevezett cash-back szolgáltatást nyújtó kereskedőknél és szolgáltatóknál lett volna elérhető, az érintett kereskedőknek és szolgáltatóknak a POS terminált üzemeltető szolgáltatóval kellett volna felvenniük a kapcsolatot – írta összefoglalójában a Telex.

készpénzfelvétel után a vásárlók bankja nem számíthatott volna fel díjat és költséget, emellett ahol a bankkártyás fizetési lehetőség már adott volt, ott az új szolgáltatás megjelenése gyorsan kivitelezhető – lett volna.

Azok a boltok sem jártak sikerrel, amelyek ezt kipróbálták volna, mert a bankok nem kínálnak olyan terminált, amelyik kezelni tudná ezt a funkciót.

Az NGM abban bízott, hogy amennyiben a boltban is lehet készpénzhez jutni, az főként a vidéki területeken nyújthat segítséget, ahol kevés pénzintézet van jelen és automata sincs a közelben.

A Penny hálózatán kívül – amely 2015 közepétől már bevezette ezt a rendszert, igaz csak az OTP-s Mastercard kártyákra – továbbra sem kínálja egyetlen bolt sem a kártyás vásárlás mellé igénybe vehető készpénzfelvételt, ráadásul itt is csak egy limitált az ügyfélkör.

A Bank360 több bankot is megkérdezett, hogy állnak ezzel: a Raiffeisen és az OTP tervezi a szolgáltatás bevezetését, de a K&H, a CIB Bank, az MBH Bank, illetve az UniCredit egyelőre nem.

A bankok azzal védekeznek, hogy egyelőre nincs a szolgáltatásra kereskedői igény.

Közben kiderült, nehezebb lesz a falvakban készpénzhez jutni, ugyanis nem lesz kötelező a bankoknak ATM-eket üzemeltetni. Egy új jegybanki rendelet azt mondja ki, hogy a nem városi rangú településen készpénzes automata abban az esetben üzemeltethető, amennyiben azt az ügyféligény, a forgalmi adatok vagy a lakosságszám indokolja. Erről itt írtunk részletesebben >>>