Hiába kerestek eddig nagyot azok az amerikai befektetők, akik idén európai részvényeket vásároltak, kitartanak, mert további drágulásra számítanak - írja összefoglalójában a Bloomberg. A vezető európai részvények dollárban mérve idén eddig 17 százalékos emelkedésen vannak túl, s a két legnagyobb európai részvényindexeket követő tőzsdén jegyzett alapba év eleje óta 8,7 milliárd dollárnyi tőkebeáramlást könyvelhettek el. Ezzel gyakorlatilag pótolták azokat a veszteségeket, amelyeket a tavalyi masszív tőkekiáramlás okozott.

Az elemzés szerint az elmúlt hetekben az Észak-Korea miatt növekvő geopolitikai kockázatok, valamint a spekulációk arra vonatkozóan hogy Mario Draghi ECB-elnök esetleg megpróbálja lebeszélni az euró árfolyamát némi megtorpanást okozott, azonban ez most még csak inkább profitrealizálásnak tűnik. Bár volt egy kis tőkekiáramlás az elmúlt hetekben, azonban ez csak a töredéke annak a pénznek, ami idén az európai részvénypiacokra érkezett.

A mostani előrejelzések szerint az európai cégek profitjának növekedése idén túlszárnyalja majd amerikai társaikét, s a részvények árazásában még mindig hatalmas a lemaradás az amerikai papírokéhoz képest - hívta fel a figyelmet Matthew Bartolini, a State Street Corp. szakértője, s hasonló véleményen vannak a JPMorgan stratégái is.

Ha valaki most profitot realizál, akkor is érdemes valamekkora összeget még az "asztalon hagyni", rengeteg lehetőség van még Európában. Az idei nyereség nagy része az amerikai befektetőknek abból származott, hogy az euró erősödött a dollárral szemben. Ez annyit jelent, hogy az európai cégek nyereségnövekedésében és árazási lemaradásában vannak még tartalékok - tette hozzá Bartolini.

Ami a trend ellen hathat, az az lenne, ha az euró erősödése tartósan megállna a dollárral szemben - mondta a hírügynökségnek Ben Kumar. a Seven Investment Management szakértője, aki meglehetősen szkeptikus. Kumar úgy véli, az európai részvényekből megindult tőkekiáramlás folytatódni fog. Szerinte a befektetők óhatatlanul kiszállnak az európai részvényekből, mivel egy olyan piacon sikerült eddig jó hozamokat elérniük, ami tradicionálisan bizonytalanabb az amerikaihoz képest.

A május közepe óta tartó korrekcióban eközben tovább nyílt a szakadék az európai és az amerikai részvények árazása között. A tőzsdei cégek várható nyeresége alapján jelenleg 16 százalékkal tekinthetők olcsóbbaknak az európai részvények az amerikai társaiknál, ez közel a legmagasabb különbség 2009 óta a két piac között. Ez, párosulva a régió gazdasági fellendülésével és a csökkenő politikai kockázatokkal érthető módon keltette fel a befektetők érdeklődését - írták korábban a Franklin Templeton Investments szakértői.

Ha a hosszabb távú értékeltséget nézzük, akkor az európai részvényeknek még van hova emelkedniük. Megértem, ha valaki jó időben szállt be, akkor realizálni akarja nyeresége egy részét, azonban mi még nem csökkentjük részvénykitettségünket - mondta a Bloombergnek Thomas Clarke, a másfél milliárd dollár felett diszponáló William Blair Macro Allocation Fund alapkezelője.

Technikai szemmel nézve ugyanakkor nem igazán az európai részvényeknek áll a zászló. A két eszköz vagy eszközosztály teljesítményének összehasonlítására használt relatív erő (RS) mutató azt jelzi, hogy hosszú évek óta tartó alulteljesítő trendben van a vezető európai részvényeket tömörítő Stoxx 600-as részvényindex a vezető amerikai indexszel, az S&P 500-al szemben, ha dollárban vesszük értékét. Egy trend meglétét pedig mindaddig feltételezni kell, amíg az ellenkezőjéről meggyőző jelzés nem érkezik.

Stoxx 600 és S&P 500 relatív erő
Kép: Napi.hu

Ahogy korábban írtuk, erre az lenne a meggyőző jel, ha a relatív erő mutatónak sikerülne áttörnie korábbi csúcsát - ahonnan új mélypontra érkezett - felfelé. Ez az év eleji emelkedéssel nem sikerült, gyakorlatilag a kritikusnak tekinthető szintnél elakadt, A relatív erő mutatónak számításaink szerint 0,187-es szint fölé kellett volna emelkedni ahhoz, hogy a trend megszakadjon. Azonban május végén csak 0,183 közelébe sikerült eljutnia a mutatónak, s azóta sem mozdult felfelé, igaz, lefelé sem korrigált hatalmasat.

Ez azt jelenti, hogy középtávon egyelőre az európai részvények évek óta tartó alulteljesítésének visszatértére kell berendezkedni mindaddig, amíg a kritikus szintet át nem lépi a mutató.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!