Háromnapi gyengülés után az európai piacok továbbra is az egyre közeledő uniós csúcsról szóló híreket várták, ám mindenképpen segítette a kereskedést a vártnál jobb német hangulati index. Ennek megfelelően a főbb európai tőzsdék közül csak a frankfurti DAX 30 tudott (0,07 százalékos) pluszban zárni, pedig a német autógyárak kiemelkedően gyengén teljesítettek (BMW -2,55 százalék, Daimler -1,2 százalék, Volkswagen -0,86 százalék ).

A nemzetközi hangulatnak az is ártott, hogy (az EU elnöki tisztjét vasárnaptól betöltő) Ciprus is 10 milliárd eurós segélycsomagért folyamodott. A madridi IBEX 35-et (-1,44 százalék) pedig az húzta le, hogy jelentősen megugrottak a hozamok a keddi spanyol állampapír-aukción: az ibériai ország tavaly november óta nem fizetett ilyen magas hozamot rövid lejáratra. Amúgy is rájárt a rúd Spanyolországra, hiszen a helyi bankok nagyot estek (Banco Popular -7,09 százalék, Bankia -8,65 százalék) azután, hogy kedd reggel a Moody's 28 spanyol pénzintézetet minősített le. Ezek a folyamatok, kiegészítve az olasz hozamok növekedésével lefelé húzták a főbb indexeket, így a londoni FTSE-100 0,07 százalékos, a párizsi CAC 30 0,3 százalékos mínuszban zárt, de a milánói FTSE MIB is 1,11 százalékot esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!