Az egyiptomi valuta 2016 decembere óta nem esett ilyen meredeken, amikor egy drasztikus leértékelést követően 19,3 fontot ért el az amerikai dollárhoz képest. Márciusban még 15,6-os árfolyammal váltották az egyiptomi fontot, ami mintegy 22 százalékos értékvesztést jelent – számolt be az AFP alapján a helyi Dunyanews portál.

Március végén az infláció sújtotta Egyiptom is leértékelte valutáját, amely egyik napról a másikra mintegy 18 százalékot veszített értékéből. A devizatartalékok áprilisban és májusban több mint 7 milliárd dollárral csökkentek, és június végén 33,4 milliárd dolláron álltak, a "piacok megnyugtatását célzó lépések", valamint a "külső adósságtörlesztések" eredményeként - közölte akkor a kairói központi bank.

Összehasonlításképpen a magyar forint március óta 9 százalék körül gyengült a dollárral szemben. (A közép-európai régióban ez is kirívóan erős leértékelődést jelent.)

Egyiptom válsága átgyűrűzhet

Az arab világ legnagyobb országa, Egyiptom, ahol a lakosság csaknem egyharmada a hivatalos szegénységi küszöb alatt él, 15 százalék körüli inflációval küzd (Magyarországon 11,7 százalék volt a júniusi pénzromlás.)

Egyiptom búzaimportjának nagy része Oroszországból és Ukrajnából származik, de Moszkva februári ukrajnai inváziója miatt a világpiaci árak az egekbe szöktek. A háború kitörése óta az első ukrán gabonaszállítmány hétfőn hagyta el Odessza kikötőjét a Moszkva fekete-tengeri tengeri blokádjának feloldásáról szóló, mérföldkőnek számító megállapodás értelmében.

Mivel Egyiptom élelmiszerbiztonsága egyre nagyobb nyomás alatt áll, júniusban bejelentette, hogy 500 millió dolláros finanszírozást hív le a Világbanktól. Egyiptom a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) is új hitelt kért. Ez a GDP közel 90 százalékának megfelelő, már így is jelentős külföldi adósságot növeli.

Júniusi kairói látogatásán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője "100 millió eurós azonnali segélyt" ígért az egyiptomi élelmezésbiztonság támogatására. Szaúd-Arábia március végén 5 milliárd dollárt helyezett letétbe a központi banki tartalékok megerősítésére.

Az egyiptomi gazdasági válság egész Észak-Afrikára kihathat, mivel a térség legerősebb gazdasága.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!