A technológiai elemzőcég egy év után befejezte az elbocsátási adatok frissítését. Utolsó frissítésük adatai szerint augusztusban eddig 4937 technológiai munkahelyet szüntettek meg. Ha ugyanilyen ütemben folytatódik, körülbelül 11 ezer elbocsátás várható.

Ez azonban jóval alacsonyabb, mint az idei év első hat hónapjában, amikor több mint 300 ezer munkahely szűnt meg a technológiai ágazatban, vagyis havonta körülbelül 51 ezer.

Az elemzők kijelentették: a techcégek munkahelyi recessziója véget ért – írja a Business Insider.

A lap megjegyzi, hogy a további elbocsátások megfékezésében nagy szerepe volt az OpenAI-nak és a generatív mesterséges intelligencia berobbanásának. Az MI startupok idén dollármilliárdokat gyűjtöttek össze, a pénzük egy részét pedig mérnökök és más MI-specialisták felvételére költötték.

Megszabadultak tőlük, most újra felvennék őket

Az OpenAI karrieroldalán például 60 nyitott pozíció szerepelt nemrég. A legtöbb nagy technológiai vállalat leállította az elbocsátásokat, sőt egyesek már olyan munkatársakat is visszavesznek, akiket néhány hónapja még elbocsátottak. A Meta egy többszöri leépítés következményeként alkalmazottjai 25 százalékát bocsátotta el május végére, de június óta több tucatnyi dolgozót újra felvettek.

Az Amazon januárban 25 ezeralkalmazottját bocsátotta el. Februárban az AWS HR alelnöke, Ian Wilson már azt mondta a munkatársaknak, hogy a vállalat keresi a módját annak, hogy az elbocsátott dolgozók egy részét újra felvegye.

 

 

 

Élő énekesek hangját lopja el dalszerzéshez a mesterséges intelligencia

Tarthatatlanná kezd válni a helyzet, miután a mesterséges intelligencia hangmintákból készít dalokat. A nagy zeneipari vállalatok már megkezdték az egyeztetéseket a jogdíjak miatt.