A mesterséges intelligencia (MI) elengedhetetlen versenyképességi szükségletté vált a cégeknél. A döntéshozók számára az azonban továbbra is kérdés, hogy az MI valójában mit tud hozzátenni a vállalkozásokhoz. Az egészségügy területén már látszanak ennek üzleti szempontból is meggyőző felhasználási esetei – derül ki a Deloitte tanulmányából.

A mesterséges intelligencia felhasználása teljesen eltérő iparáganként, sőt akár cégenként is. A tanulmány azonban néhány alapvető módot említ, amelyben az MI képes üzleti értéket teremtetni a vállalkozások számára.

  • A generatív mesterséges intelligencia alapú szoftverek alapjaiban változtatják meg az emberek és technológia közötti interakciót a vállalkozások számára. A gép interakciók helyett a chatbotok képesek megérteni az ügyfél érzelmeit, ráadásul hatékonyan tudnak reagálni is azokra.
  • Az AI a közösségi médiából kinyert vásárlói igények és preferenciák alapján képes új termékkoncepciókat és üzleti modelleket létrehozni.
  • A bizalom is megerősödhet az orvos-beteg között, ha a kiberkockázatokkal szemben AI védi a feleket.
  • Költségeket is tudnak csökkenteni a vállalatok a mesterséges intelligencia használatával, ami növeli a hatékonyságot és ha megfelelően van használva, akár javíthatja is a minőséget.
  • A végrehajtási idő is csökkenthető a késleltetés minimalizálásával. Jó példa erre a gyógyszerek engedélyezési folyamatának felgyorsítása a szintetikus vizsgálatot megelőző meglátások felhasználásával.
A technológia, orvostudomány és természettudomány területeinek ötvözésével arra keresik a lehetőségeket, hogy a legkritikusabb folyamatokat hogyan lehet átalakítani és ezzel versenyelőnyt elérni. A következő három-öt évben pedig az AI várhatóan átalakító hatással lesz a biofarmakológiai kutatásra és fejlesztésre, különösen a gyógyszerkutatásra

– mondta Bella Márió, a Deloitte Magyarország egészségügyi iparágra fókuszáló csoportjának szenior menedzsere.

A gyógyszeriparban a mesterséges intelligencia ereje különösen a gyógyszerfejlesztés felgyorsításában rejlik. Nagyban segítheti a kutatókat a genetikai célpontok azonosításában és validálásában, valamint új vegyületek tervezésében. Emellett a termékek hatékonyabb bevezetésében, a forgalmazásban, és az ellátási láncok intelligensebbé és gyorsabbá tételében lehet komoly tényező.

Ugyan már most is léteznek olyan fejlettebb mesterséges intelligencia alapú alkalmazások, amelyek a klinikai felhasználási esetek gyakorlati megvalósíthatóságát bizonyítják, azonban például a képalkotó diagnózisoknál a technológia széleskörű alkalmazása még gyerekcipőben jár.

A következő években az egészségügyben elsősorban a betegélmény javítására és személyre szabására kell összpontosítani – írják.

Nem ússzuk meg olcsón a szép mosolyt

A magyarok inkább a magánrendelést választják a fogászaton, mert kritikusnak látják az állami egészségügy helyzetét. Kiszámoltuk, mennyibe kerül most egy fogászati kezelés.

A Deloitte kutatásából kiderül, hogy a megkérdezett vállalkozások

  • 74 százaléka még mindig az AI-kísérletezési szakaszban van (ők a mesterséges intelligenciához szükséges adatok modernizálására és a szakértelem kiépítésére összpontosít anélkül, hogy világos elképzelésük lenne arról, hogyan használják fel koherensen a különböző projekteket),
  • ezzel szemben mindössze 26 százalékuk összpontosít a nagy hatású AI-használati esetek bevezetésére, ami a valós értéket tudná megteremteni.