Az épületek felelnek az üvegházhatású gázok kibocsátásának közel 40 százalékáért, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a munkahelyünk mennyire fenntartható. Nézzük meg két budai példán, mit kapunk az olyan irodaházaktól, amelyek a legnevesebb környezetvédelmi minősítési eljárásban (BREEAM) idén „nagyon jó” fokozatot kaptak!

Az óbudai Buda Square és a Margit-hídnál található Margit Palace többek között azért érdemelte ki ezt a magas fokú elismerést, mert a közösségi helységeik megvilágításáról mozgást érzékelő LED-lámpák gondoskodnak, a bérlők hulladékát központilag szelektálják, a parkolóikban van lehetőség elektromos autót tölteni és az uniós előírásoknak megfelelő számú kerékpárnak biztosítanak tárolót. A Margit Palace ráadásul a hűtőberendezések teljes cseréjét valósította meg nemrég, miközben belső kertje nemcsak az itt dolgozók feltöltődését szolgálja, de zöld felületeivel és madáretetőivel a környezet ökoszisztémájának javításához is hozzájárul.

Azzal, hogy ez a két épület 2019. után újra teljesítette a BREEAM folyamatosan szigorodó kritériumrendszerét, nemcsak a bérelhető területek minőségét, de a bérlők alkalmazottainak életminőségét is jelentősen növelte. A „zöldítési” folyamatok elősegítésére az üzemeltető olyan önszabályozó rendszereket dolgozott ki, mint a nemdohányzó vagy szemétszállítási procedúra, amelyek mára beépültek a ház használóinak mindennapjaiba.

A BREEAM nemcsak az új épületekre vonatkozik, hanem a felújításokra is, ezért a Buda Square és a Margit Palace fejlesztéseit is úgy tervezik, hogy azok összhangban álljanak a világban zajló folyamatokkal, legyen szó energiaválságról vagy klímaváltozásról. Ennek megfelelően 2024-ben tovább folytatódik mindkét irodaház fejlesztése, így például a PARKL applikáción keresztül lehetővé válik a légszennyezést csökkentő digitális parkolás, az épületek pedig napelemek telepítésével lesznek még fenntarthatóbbak.

A BREEAM-nek megfelelni, nem kötelező, de egy felelős üzemeltető nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja a bolygónk és a bérlők egybecsengő igényét a még zöldebb környezetre és benne a fenntartható kereskedelmi ingatlanokra.