Az most nem működik, hogy ha gyorsan kell valami azt egy héten belül beszerezzük

- monda Sziládi Sándor az Ép-Gépész Holding Kft. tulajdonosa, aki szerint az árak folyamatosan mennek felfelé és az ellátás is akadozik. Ezt csak részben ellensúlyozza, hogy a gyártó kapacitások emelkednek.

A technológia elképesztő ütemben fejlődik: 15 éve egy házat általában 21 kilowattos kondenzációs kazánnal szereltek fel padlófűtéssel, amely nagyon modernnek számított. Ma már alap, hogy minden gépészeti berendezés okos, bárhonnan irányítható legyen.

Jelenleg azok a cégek vannak könnyebb helyzetben, akik főbb piacaikhoz közeli üzemekben gyártják termékeiket, hiszen a logisztikai problémák vagy akár az üzemanyagárak emelkedése kevésbé sújtják őket.

A chipek egyre fontosabbak

Az elmúlt 20 évben megszokhattuk, hogy minden, amit az életünkben felhasználunk egyre több elektronikát igényel, amelyhez pedig chipek kellenek. Nem kivétel ez alól a szivattyúk világa sem - hívták fel a figyelmet a szakértők.

A Covid és a háború következményeit a gyártók is csak a partvonalról figyelik.

A Gépész Holding partnereinek azt ajánlja, hogy gondolkodjanak előre, mert ha a megrendelt termék nincs raktáron, akkor nem tudják megmondani, mikor lesz egyáltalán elérhető. Ezért fontos az egyeztetés, ha valakinek nem standard termékekre van szüksége.

Szakemberhiány

Amellett sem lehet elmenni, hogy nincs elég szakember, aki meg tudja tervezni az épületgépészeti rendszereket. A piac helyreállására pedig 1-1,5 évet kell várni.

Vannak olyan cégek, amelyek a chiphiányra újonnan épített félvezetőgyárakkal válaszolnak, ugyanis a chipek rendelkezésre állása határozza meg azt, hogy mely termékek érhetők el. Az autóipar ugyanazokért a chipekért harcol, mint az épületgépészet.

Sziládi Sándor is azt hangsúlyozta, hogy biztonsággal csak arra lehet árajánlatot adni, ami rendelkezésre áll. A épületgépészeti piacon az elmúlt években eltérő mértékben drágultak a termékek a feldolgozottsági fok függvényében. Az olyan egyszerűbb alkatrészeknél, mint a rézcsövek vagy a betonacél nagy a nyersanyaghányad, ezek ára nagyobb mértékben emelkedett, mint az összetettebb berendezéseké.

A drágulás 2020-ban indult a járvány következtében és a cég arra számított, hogy idén ez megáll, de a háború felülírta a számításokat.

Sajnos a kiszámíthatóság sem működik ebben a helyzetben. Előfordul, hogy beszállítóinktól másnapi áremelésről kapunk értesítést, amely azt is jelenti, hogy a már bent álló megrendeléseinket is az új áron kapjuk meg

 

- mondta Kun Mihály, a Gépész Holding Fixtrend és Concept termékekért felelős munkatársa.

A Gépész 500 beszállítóval dolgozik és 8-10 ezer cikk az, ami a forgalom nagy részét adja, de ezenkívül - kisebb volumenben - 30-35 ezer terméket adnak el.

Sok esetben a partnerek egyedi megrendeléssel keresik meg őket, hiszen a világ hozzászokott ahhoz, hogy ha valaki kitalál valami különlegeset, akkor azt teljesítik. Ma viszont ez nincs így.

Azzal érdemes kiszolgálni a partnereket, ami van raktáron, mert annak tudjuk az árát és azonnal elérhető. Érdemes előnyben részesíteni a kompakt, előre szerelt megoldásokat.

A szakértők szerint 2023 második felére lesz egyensúly a piacon, hiszen a gyártók beruháznak, megkeresik az alternatív beszerzési forrásokat és az infláció miatt a kereslet volumene csökkenni fog. Ukrajna újraépítésében magyar cég ugyan aligha fog részt venni, de a hatásai Európán át begyűrűznek majd ide is.

A hőszivattyú az új irány vagy nem...

A fűtésben a hőszivattyú jelenti az új irányvonalat, azonban nem lehet mindent erre feltenni, hiszen azt az elektromos hálózat sem bírná Magyarországon. Elsősorban a cserepiacon lesz igény a kazánokra továbbra is, azonban ennek jövőjét sokan részben a hidrogénnel működő rendszerekben látják.

Hőszivattyú (forrás: Getty Images)
Hőszivattyú (forrás: Getty Images)

Oktatás, oktatás, oktatás

A Gépész Holdinggal kapcsolatban álló gyártók képviselői egyetértenek abban, hogy a technológia olyan ütemben fejlődik, hogy szakemberek oktatása felértékelődik. Ennek elsődleges csatornája továbbra is a személyes jelenlét lesz, de az online tanfolyamok népszerűsége is növekszik.

Érdemes cserélni a hőszivattyúkat

Az ingatlanok energiafelhasználásának változása kettős képet mutat. A családi házaknál egyértelműen csökkent, az új irodaházaknál, ahol óriási üvegfelületek vannak viszont nőtt, ez pedig különösen a hűtésre igaz. Egyre több hőszivattyúra van szükség, amelyek éppen az elmúlt 10 évben lettek sokkal energiatakarékosabbak - hívják fel a figyelmet.

Sok esetben egy 10 éves berendezést is érdemes lehet lecserélni, hiszen 2-3 év alatt visszahozhatja az árát. A szivattyúfejlesztések iránya már nem az energiahatékonyság, hanem az egymással történő kommunikáció, amely az összhatásfokot javítja.

Irány a net

A digitalizáció fontosságát hangsúlyozva Kun Mihály arra kérte a Gépész Holding partnereit, hogy használják a webes felületet, ma már luxus órákat tölteni az alkatrészek összeállításával egy üzletben és várni a megrendelt termékekre. A neten akár este 8-kor is le lehet adni a rendelést és akár a beépítés helyszínére is ki tudják azt szállítani.

A cikk megjelenését a Gépész Holding támogatta.