Kivonul Mianmarból a Tesco, Nagy-Britannia egyik legnagyobb szupermarketlánca - jelentette be a vállalat szóvivője a Sourcing Journalnak.

A lépés azután történt, hogy a kínai tulajdonú Gtig Eastar Garment Co. ruhagyár a Yangon városában található ipari övezetben megtagadta annak a több ezer dolgozónak a kártalanítását, akiket októberben tömegesen bocsátottak el. 

A vállalat bőrdzsekiket készített a Tesco F&F ruházati márkájának, de a gyárból a C&A és a Zara is vásárolt ruhaneműket. 

A Tesco a globális szakszervezetekkel összhangban végül azt közölte, hogy befejezi utolsó megrendeléseit a Gtig Eastarral és kivonul Mianmarból, mert a brit kiskereskedő "nem tűri"  a bérek alulfizetését és mindig alaposan kivizsgálja a felmerülő aggályokat - véli a szóvivő.

A vállalat azonban nem tisztázta, hogy a döntést a Gtit Eastar nem fizetett béréről szóló hírek megjelenése előtt vagy után hozta meg. Azt sem árulta el, hogy a teljes beszerzésének mekkora része származik az országból. A Tesco ezen kívül csak egy beszállítóval, a Gainway International Garmenttel dolgozik együtt. 

Nem a Tesco az egyetlen brit vállalat azonban, amely tisztogatást végez ellátási láncában. Csak tavaly minden ötödik brit kereskedő 7,1 milliárd font értékű szerződést bontott fel olyan beszállítókkal, akik nem feleltek meg az etikai és fenntartható normáknak. Sem a belgiumi és németországi székhelyű C&A, sem a spanyolországi Zara nem válaszolt a Gtig Eastarral kapcsolatos megkeresésekre. A C&A májusban a lapnak még azt mondta, hogy a tavaly februári katonai puccs óta nem adott le új megrendeléseket Mianmarban, és nem is fog, amíg nem lát "jelentős javulást az országon belül".

Tavaly nyáron a Telenornak vált vállalhatatlanná a további jelenlét az országban. Mianmarban ugyanis február első napján katonai puccsot hajtottak végre, és bebörtönözték az ország megválasztott vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít. Az országban azóta is gyakoriak a tüntetések.