ChatGPT-t kifejlesztő, mesterséges mesterséges intelligenciával foglalkozó OpenAI startup tárgyalásokat folytat potenciális befektetőkkel a dolgozói kezén lévő részvények egy részének eladásáról. Bár a Bloomberg értesüléseit még nem erősítették meg, a hírek szerint a tranzakciót megelőző ajánlatkérések során olyan árfolyamot határoztak meg, amely az egész cég értékét 86 milliárd dollárra tenné.

Az OpenAI jelenleg legnagyobb tulajdonosa 49 százalékkal a Microsoft Corp. Bár meglehetősen nehéz olyan cégek értékét pontosan meghatározni, amelyek részvényeivel nem kereskednek tőzsdén, azért a külső befektetők bevonásával végrehajtott nagyobb tőkeemelésekből lehet erre vonatkozóan következtetéseket levonni. 86 milliárd dollárral olyan cégeket ugrana meg, mint a Stripe és a kínai online kiskereskedő Shein, és ezzel a világ egyik legértékesebb olyan vállalatává válhatna, amelynek részvényei kevés tulajdonos kezében összpontosulnak. Ilyen egyébként például Elon Musk SpaceX-je és a TikTok anyavállalata, a ByteDance is.

Korábbi hírek szerint az OpenAI idén éves szinten 1 milliárd dolláros bevételt tervez elérni a mesterséges intelligencia technológiájának értékesítésével. A múlt hónapban a Wall Street Journal szellőztette meg a részvényeladás lehetőségét, ők akkor 80-90 milliárd dolláros kapitalizációt saccoltak.

Idén már sokat hoz a csúcstermék

A cég havi árbevétele jelenleg 80 millió dollár körül alakul. 2022-ben a GPT-4 és a ChatGPT fejlesztése miatt még jelentős, 540 millió dolláros veszteséget termelt a cég.

Az OpenAI-t a generatív mesterséges intelligencia élvonalában lévő számos vállalat egyikeként tartják számon, amely néhány egyszerű felhasználói parancsból képes tartalmakat létrehozni a videóktól a versekig. A ChatGPT tavaly novemberi bemutatkozása óta az OpenAI a kezdő cégektől a nagyvállalatokig számos vállalattal dolgozott együtt, hogy a technológiát beépítsék a vállalkozásukba és termékeikbe.

Eközben elindították a ChatGPT vállalati változatát is, amely további funkciókkal és adatvédelmi biztosítékokkal rendelkezik. Ez a cég eddigi legjelentősebb erőfeszítése arra, hogy üzleti ügyfelek széles körét vonzza, és növelje a legismertebb termékéből származó bevételeket. A „ChatGPT Enterprise” komoly előrelépés abban, hogy a ChatGPT ismertségét és sikerét pénzre váltsa a cég.

A chatbot ugyan nagyon népszerű, de üzemeltetése igen költséges, mivel a robusztus AI-modellekhez sok számítási teljesítményre van szükség. A San Franciscó-i székhelyű startup már tett lépéseket a ChatGPT-ből származó bevételek generálása felé, például prémium előfizetés értékesítésével és azzal, hogy fizetős hozzáférést kínál a vállalatoknak az alkalmazásprogramozási interfészéhez, amellyel a fejlesztők más alkalmazásokhoz is hozzáadhatják a chatbotot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!