Amióta a mesterséges intelligencia tavaly év végén berobbant az életünkbe, kérdések és aggodalmak folyamatos áradata merül fel. A jelenség hatással lesz a munkámra, elbocsátanak-e, megváltozik-e a mindennapi életem a generatív mesterséges intelligencia miatt?

Sok kérdésre még nincs válasz, de az már most világos, hogy a mesterséges intelligencia óriási hatással lesz a munkaerőpiacra. Ez a folyamat pedig már el is kezdődött.

Ennek egyik leginkább látható jele, hogy

a LinkedIn-en világszerte megkétszereződött a mesterséges intelligenciát említő álláshirdetések száma.

Egyes országok a 2,2-szeres globális átlaghoz képest még nagyobb növekedést értek el – az Egyesült Királyságban 2,3-szoros, míg Németországban és Franciaországban 2,6-szoros, illetve 2,8-szoros ugrás volt tapasztalható.

A változás egyes iparágakban történik – mondta Olivier Sabella, a LinkedIn Talent Solutions EMEA és LATAM alelnöke a CNBC Make It című lapnak.

„Azt látjuk, hogy az AI-készségek iránti igény egyre inkább megjelenik az iparágak és földrajzi területek széles körében” – mondta. „Ezek olyan munkakörök, ahol az AI kötelező készségként szerepel – például digitális termékmenedzser vagy kiberbiztonsági tanácsadó” – magyarázta Sabella.

A leendő alkalmazottak reagálnak arra az elmozdulásra, hogy a mesterséges intelligencia a munkahelyek nagyobb részévé váljon.

A mesterséges intelligenciát vagy a generatív mesterséges intelligenciát említő LinkedIn állásajánlatok 17 százalékkal nagyobb mértékben nőttek az elmúlt két évben, mint az ilyen megemlítést nem tartalmazó álláshirdetések – áll a Global Talent Trends jelentésében.

Ráadásul még azok között is, akik esetleg még nem jelentkeznek mesterséges intelligenciával kapcsolatos állásokra, egyértelmű az étvágy a legújabb technológia iránt – mutatta ki a LinkedIn közel 30 ezer szakembert bevonó felmérése.

A világszerte megkérdezett szakemberek 89 százaléka nyilatkozott úgy, hogy izgatottan várja az AI használatát. Nem minden ország ilyen lelkes azonban  – például az Egyesült Királyságban dolgozó szakemberek mindössze 76 százaléka értett egyet.

A szakemberek 57 százaléka nyilatkozott úgy globálisan, hogy többet szeretne megtudni az AI-ról. Ez tükröződik a mesterséges intelligencia készségeinek növekedésében, és egyre több LinkedIn-felhasználó mondja azt, hogy tudja, hogyan kell dolgozni az AI-alapú eszközökkel és termékekkel.

Az ütem, amellyel a LinkedIn-tagok mesterséges intelligencia-készségeket adnak hozzá profiljukhoz, csaknem megduplázódott a ChatGPT elindítása óta

– mondta Sabella. 2016 eleje óta kilencszeresére nőtt azoknak a száma, akik azt mondják, hogy rendelkeznek mesterséges intelligencia készségekkel.

Mivel egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a mesterséges intelligencia a jövőben mindenkinek hatással lesz a munkahelyére, a képességek bővítése egyre fontosabbnak tekinthető a jövőbeni pályafutásunk során.

 

Három és félnapos munkahetet hozhat el a mesterséges intelligencia

Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója egy interjúban azt mondta, a mesterséges intelligencia miatt nem csupán munkahelyek szűnhetnek meg, de a munkahét is átalakulhat.Bővebben --->