Minden eddiginél többe fog kerülni idén az ünnepi menü Romániában - írja Maszol. Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint Romániában 27 százalékkal volt drágább októberben a csirkehús, mint egy évvel korábban. Ez a második legnagyobb arányú drágulás az Európai Unióban, Lengyelország (28,3 százalék) után. Az EU átlaga 14,3 százalék volt.

A disznóhússal valamivel jobb a helyzet Romániában, mivel az csak 7,7 százalékkal került többe, mint tavaly. A balkáni orszában a tagállamok többségétől eltérő trend érvényesül, az EU-ban ugyanis a sertéshús ára átlagban 8,5 százalékkal csökkent egy év alatt.

A tojás szintén megdrágult 2020-hoz képest, 12 százalékkal. Az EU átlaga 13,3 százalék. A tojás csak két tagállamban olcsóbb, Spanyolországban és Lettországban. A tehéntej termelői ára a hazai piacon 7,5 százalékkal nőtt, míg az EU-ban átlagosan 10 százalékkal. Az élelmiszerek árának csökkenése decemberben sem várható, a kereslet növekedése, a magas infláció és a méregdrága energia mind felfelé nyomják az árakat.