Az ukrán hadsereg több tucat hátrahagyott harckocsit zsákmányolt az oroszoktól - írja a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Az egyik informátor szerint nagyjából kétszáz tankot szereztek, ám azt nem árulta el, hogy ezek között mennyi hadra fogható vagy kijavítható. Az biztos, hogy a tankok egy részét felrobbantották.

Egy másik informátor állítása szerint a zsákmányolt tanok között voltak modernebb, T-80-as változatok is. Nyugati elemzők szerint az ukránoknak sikerült megszerezniük az oroszok legmodernebb fegyverei közül is néhányat, például T-90-es harckocsikat, még nagyobb hanyagságnak tűnik. A katonai információk megosztásával foglalkozó Oryx portál szerint 380 orosz harckocsi került ukrán kézre a háború február végi kezdete óta.

Enyhülhet a nyomás

A Bloomberg informátorai szerint a zsákmánynak köszönhetően enyhülhet az ukrán hadseregre nehezedő nyomás a tél előtt, ami meg fogja nehezíteni a harcokat. Eközben a hivatalos ukrán álláspont nem változott: Kijev továbbra is további fegyverszállítmányokat kér Ukrajna szövetségeseitől, beleértve korszerű nyugati gyártmányú harckocsikat is, amelyeket eddig nem kaptak.

Ukrajna ugyanis eddig főként a szovjet időkből hátramarad tankokat kapott kis mennyiségben a volt szocialista országokban porosodó készletekből, például Lengyelországtól. Az USA katonai vezetése annyit ígért, hogy technikai támogatást nyújt a megszerzett fegyverek rendbe tételéhez.

Egy komplett harci egység

Mihajlo Podoljak, az ukrán államfői kabinet legfőbb biztonságpolitikai tanácsadója nem kommentálta a tankzsákmányról szóló hírt. Igor Levcsenko, a kijevi New Geopolitics kutatóintézet stratégiai modellezéssel foglalkozó kutatója 100 olyan orosz harckocsi megszerzéséről tud a Harkiv környéki ukrán offenzíva nyomán, amelyeket egyszerűen azért hagyott hátra orosz személyzete, mert nem tudta beindítani.

Ezeket könnyen életre lehet kelteni, és száz harctéri harckocsi elég mennyiség ahhoz, hogy felállítsanak egy teljes harckocsizó dandárt. Az ukrán hadsereg legfőbb gondja ugyanis az, hogy hiába érte el a teljes mozgósításnak köszönhetően az egymilliós létszámot, nem tudja felfegyverezni és csapatokba szervezni a katonákat.

A harckocsizsákmány része azoknak a sikereknek, amelyeket az ukrán hadsereg az oroszok inváziós erők logisztikai infrastruktúrájának rombolásában elért. A megszerzett eszközök kora azt mutatja, hogy az támadók egyre mélyebben kénytelenek visszanyúlni korábbi eszközeikhez, hogy ellássák technikával a frontot.