Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke egy a fiatalok foglalkoztatását segítő, több milliárd eurós részprogram indítását fogja javasolni az unió 2014-2020-as hétéves költségvetésén belül - idézte a politikus nyilatkozatát az EuropeanVoice.com internetes portál. Rompuy csak a csütörtök-pénteki uniós csúcsértekezlet délutáni kezdete után mutatja be az állam- és kormányfőknek új büdzsétervezetét, mert úgy véli, hogy ezzel elkerülheti a bazári alkukat, amelyekben a tagországok minden kicsi engedményért, amelyet valamilyen ügyben tesznek, kicsi engedményt várnak másoktól.

Annyit azért elárult, hogy szerinte a fiatalok alacsony foglalkoztatása a legnagyobb kihívás, amellyel Európának jelenleg szembe kell néznie. A javaslatában szereplő támogatást meg fogják címkézni, hogy az azokba a régiókba kerüljön, ahol a legégetőbb ezt a probléma. A hétéves költségvetésnek a növekedés, a foglalkoztatás motorjának kell lennie, mert ezzel szolgálhatja Európa jövőjét.

Német szellem

Ennek érdekében azt fogja ajánlani a tagországoknak, hogy a 2007-2013-as kerethez képest reálértékben bővítsék a kutatási és fejlesztési, az innovációs és az oktatási kiadásokat. Ez határozottan összecseng a német kormány elképzeléseivel, miszerint az uniós forrásoknak a gazdasági versenyképességet kell szolgálniuk. Ugyanakkor úgy véli, hogy a költségvetésnek tükröznie kell a nemzeti büdzsék zsugorodását, azaz reálértékben kisebbnek kell lennie a kifutó hétéves keretnél.

Ez utóbbival összhangban van, amit diplomaták szivárogtattak ki a sajtónak, nevezetesen, hogy Rompuy várhatóan 20 milliárd euróval soványabb büdzsét terjeszt a csúcs elé, mint amekkorát a kudarcba fulladt novemberi tanácskozáson ajánlott. Akkor 972 milliárd euró volt a keretösszeg. Ez kompromisszumnak tekinthető a 30 milliárdos német lefaragási javaslattal szemben.

Nagy-Britannia és még néhány ország az előzetes hírek szerint nem tágít a 30 milliárdnál is nagyobb vágástól, míg a lengyel külügyminiszter e heti nyilatkozatában jelezte, hogy Lengyelország - a felzárkózást segítő strukturális alapok megmentéséért síkra szálló kelet-európai blokk legnagyobb állama - elfogadhatatlannak tarja a hétéves keret csökkentését.

Rompuy szeretné elkerülni, hogy a csúcs résztvevői a vita során elvesszenek az apró részletek csócsálásában, mert ezzel szem elől tévesztenék a nagyobb perspektívát, az európai érdekek érvényesítését.