A lengyel jegybank utoljára márciusban változtatott az alapkamaton, amelyet 50 bázisponttal 1,50 százalékra, történelmi mélypontra csökkentett. Egyúttal jelezte, hogy egyelőre befejezte kamatcsökkentési ciklusát.

Szerdai ülésén a kamatdöntő testület, a monetáris tanács változatlanul hagyta a rövid lejáratú zálogkölcsön kamatát (2,50 százalék), a betéti kamatlábat (0,50 százalék) és a leszámítolási kamatlábat (1,75 százalék) is.

Májusban Marek Belka, a lengyel jegybank elnöke azt mondta, hogy nincs nehéz dolga a lengyel monetáris tanácsnak, mert Lengyelország minden fontos gazdasági indikátora jó irányba mutat. Marek Belka szerint a gazdasági növekedés üteme gyorsul, mégpedig a jelek szerint nem három, hanem tíznél is több havi távlatban. Kiemelte egyben a növekedés várhatóan mérsékelt ütemének az előnyeit, azt mondta, ha mérsékelt, akkor tovább tart és kevesebb egyensúlytalanságot okoz.

A lengyel fogyasztói árcsökkenés 1,1 százalékra mérséklődött áprilisban a márciusi 1,5 százalékról éves szinten. A lengyel jegybank azzal számol, hogy ahogy az év folyamán erősödik a gazdaság, a defláció inflációba vált át.