Az utóbbi napokban Szerbiában a Tisza, de a Palics partján sétálókat is megcsíphette egy bizonyos apró, légyre hasonlító rovar, amelynek hivatalos neve púpos szúnyog, de tulajdonképpen légynek számít - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. A kellemetlen, fájdalmas csípést okozó rovar igazi kellemetlenséget okozhat annak, akit megtalál.

Csípése ugyanis hatalmasra dagadhat, ödémát okozhat a területen, folyamatosan vérezhet és elfertőződhet. A púpos szúnyog vízközelben, párás helyeken fordul elő és általában egy generáció éli túl ebben a környezetben, az ugyanis az afrikai áramlatokkal érkezik hozzánk.

A szakemberek javaslata az, hogy amikor megtörtént a csípés, azonnali lemosást és hűtést kell végrehajtani. Emellett valamilyen természetes alapanyagú vagy antihisztaminikumokat tartalmazó krémet lehet használni. Nem szabad vakarni, mert a vakarással mélyebb területekbe húzódik a méreganyag és a véralvadásgátló anyag is, és annál nehezebb a gyógyulás.

Akkor kell orvoshoz fordulni, ha a nyirokcsomók azon a területen megnagyobbodnak, egy tenyérnyinél nagyobb piros duzzanat van, esetleg piros csík húzódik, mert az már felülfertőződést jelent. Akiknél több alkalommal is megtörténik az allergiás reakció, óvatosnak kell lenni, mert anafilaxiás sokkot is okozhat. Ez ritka, de előfordulhat. Amikor több az ellenanyag, fulladás, csalánkiütés, szédülés, láz jelentkezik, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.