Kína közölte, hogy pénteken hadgyakorlatot tartott Tajvan környékén, amikor egy amerikai kongresszusi küldöttség látogatott a szigetre, a Népi Felszabadító Hadsereg szerint ezzel a lépéssel az Egyesült Államok által küldött "rossz jeleket" akarják megcélozni – írja a CNBC.

"Ez a művelet válasz az Egyesült Államok által a tajvani kérdésben az utóbbi időben gyakran kiadott téves jelzésekre" - mondta a kínai kormány képviselője.

Bob Menendez amerikai szenátor, a szenátus külügyi bizottságának elnöke a Tajvan elnökével, Tsai Ing-wen-nel folytatott pénteki találkozóján azt mondta, hogy a technológiai központ "globális jelentőségű ország", és biztonsága kihatással van a világra.

Tajvan termeli továbbra is a világban használt elektronikai eszközökhöz elengedhetetlen mikrochipek túlnyomó többségét.

Az Egyesült Államoknak nincsenek hivatalos kapcsolatai Tajvannal, de a legfontosabb nemzetközi támogatója és fegyverszállítója.

Menendez elismerte, hogy a kínai kormány "nagyon elégedetlen" a delegáció látogatásával, de ez nem tántorítja el a csoportot Tajvan támogatásától.

"Mivel Tajvan a világ csúcskategóriás félvezető termékeinek 90 százalékát állítja elő, globális jelentőségű, következményekkel járó és hatással bíró ország, ezért Tajvan biztonságának globális hatása van" - mondta Menendez Tsainak az elnöki hivatalban tartott, élőben online közvetített találkozón.